x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bronzul ciocolatiu, o modă letală. Melanomul se poate cuibări oriunde: sub unghii, între degete, pe scalp, tăpli sau mucoase

Bronzul ciocolatiu, o modă letală. Melanomul se poate cuibări oriunde: sub unghii, între degete, pe scalp, tăpli sau mucoase

de Magda Marincovici    |    10 Iul 2014   •   18:32
Bronzul ciocolatiu, o modă letală. Melanomul se poate cuibări oriunde: sub unghii, între degete, pe scalp, tăpli sau mucoase
Sursa foto: orelphoto/Getty Images/iStockphoto

Melanomul malign (MM) se poate dezvolta în cele mai nebănuite zone ale corpului nostru – sub unghii, interdigital şi, atenţie, pe scalp sau pe mucoase (anală, vulvară etc.) –, avertizează medicii specialişti cu ocazia lansării campaniei despre melanom “Un viitor fără pată”.  

Prof. dr. Sorin Ţiplica, şeful Secţiei Dermatologie 2 la Spitalul Colentina, şi medicul primar oncolog Florin Băcanu insistă asupra necesităţii examinării cu dermatoscopul şi a autoxaminării lunare pentru depistarea MM, cel mai agresiv cancer cutanat. Examinarea cu dermatoscopul trebuie efectuată de medicul dermatolog cu minuţiozitate, deoarece “găsim MM sub o unghie sau pe mucoase. 5% dintre melanome sunt descoperite pe mucosa anală”, precizează medicul oncolog Băcanu.  

Specialiştii spun că oricine poate dezvolta un MM, dar mai ales persoanele cu tegumentele albe şi care atunci când se expun la soare nu se bronzează, ci se ard, cele care au avut arsuri solare în copilărie, deoarece efectele se cumulează, care au peste 50 de aluniţe sau care au mai trecut – ele sau un membru din familie – printr-un cancer de piele.

În ţara noastră, incidenţa mai mare a bolii este la bărbaţi. În ultimii 25 de ani, incidenţa a crescut de la 1,2/100.000 de persoane anual, la 4,5/100.000.

În 2012, la noi au fost depistate 1.121 de cazuri de MM. La nivel european, anual sunt depistate 80.000 de noi cazuri de MM şi sunt înregistrate 20.000 de decese din cauza acestei boli. În Europa, cele mai multe cazuri sunt depistate în Norvegia, Danemarca şi Elveţia.

Citeste si Află ce aliment-minune mărește atracția sexuală

În Europa, dar şi în ţara noastră, medicii se confruntă cu o creştere a numărului celor afectaţi de acest cancer sever, cu evoluţie rapidă spre metastaze la principalele organe interne şi cu şanse reduse de supravieţuire dacă este descoperit în faze avansate. Dr. Adriana Melnic, director al Societăţii Române de Cancer, pune această tendinţă de creştere a numărului persoanelor afectate de MM pe seama expunerii prelungite şi fără protecţie adecvată la ultravioletele solare, dar şi pe seama bronzului la solar, acesta din urmă fiind inclus de OMS în categoria celor mai periculoşi factori cancerigeni, după fumat şi azbest.

Peste o treime dintre cazurile de cancer pot fi evitate prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.  Din stilul nostru de viaţa face parte şi bronzul. Este plăcut, este la modă, dar poate fi dătător de cancer de piele. De aceea, însănătoşirea stilului nostru de viaţă poate începe cu limitarea expunerii la ultraviolete, cu prezentarea la medic dacă apar unele semnale: aluniţe atipice, asimetrice, cu bordură neregulată, de culori multipe şi diametru peste 6 mm.   

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, subliniază că, în cadrul acestei campanii, derulată în această vară, în oraşele mari, mai ales pe litoral şi ştranduri, se efectuează testarea gratuită pentru depistarea precoce a MM.  Acestei campanii i s-a alăturat şi celebra sportivă Simona Halep, dornică să contribuie la sporirea gradului de conştientizare a persoanelor care ignoră acţiunea nocivă a soarelui asupra pielii.

×