x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul hepatic

Cancerul hepatic

de Magda Marincovici    |    16 Noi 2007   •   00:00
Cancerul hepatic

Comisia Europeană este pe punctul de a autoriza punerea pe piaţă a unui medicament (soranefib) prescris in tratamentul carcinomului hepatocelular. Medicamentul prelungeşte speranţa de viaţă a pacientului cu această formă de cancer.

Speranţă - Comisia Europeană va autoriza un nou medicament

Comisia Europeană este pe punctul de a autoriza punerea pe piaţă a unui medicament (soranefib) prescris in tratamentul carcinomului hepatocelular. Medicamentul prelungeşte speranţa de viaţă a pacientului cu această formă de cancer.

Echipa profesorului Josep Llovet de la Clinica pentru Cancerul Ficatului din Barcelona a prezentat noul medicament la al 43-lea congres al American Society of Clinical Oncology de la Chicago. Potrivit profesorului spaniol, in premieră, acest medicament permite creşterea cu 44% a speranţei globale de viaţă in cazul pacienţilor cu această formă de cancer. Dar chiar şi in condiţiile administrării acestui tratament, prognosticul bolii rămăne unul sever. Speranţa de viaţă este intre 7,9 şi 10,4 luni de la diagnosticare.

BLOCANT. Dar, dată fiind lipsa de tratamente care să amelioreze in mod semnificativ suferinţa a mii şi mii de pacienţi suferinzi de cancer al ficatului, acest medicament este unul de referinţă, ce se plasează in prima linie in cazul carcinomului hepatocelular, consideră profesorul Josep Llovet. Din păcate, nu toţi pacienţii cu acest diagnostic ar putea beneficia de acest tratament. El este indicat pacienţilor care au carcinom hepatocelular şi nu pot fi trataţi chirurgical prin radiofrecvenţă (metodă de distrugere a tumorii) sau prin transplant hepatic. De asemenea, pacienţii ar trebui să aibă o stare de sănătate satisfăcătoare. Medicamentul se bazează pe principiile bioterapiei. El blochează, in acelaşi timp, creşterea tumorilor, dar şi vasele sanguine care le alimentează. Două comprimate administrate zilnic ţintesc direct asupra celulelor tumorale.

TIMP. Pe de altă parte, trebuie precizat că medicamentul este introdus recent şi mai sunt necesare studii suplimentare pentru a se stabili reacţiile adverse şi posibilitatea combinării cu alte molecule sau terapii. Deocamdată se ştie că medicamentul este insoţit de efecte secundare suportabile la aproximativ 10% dintre pacienţi, de tipul diareelor, inroşiri şi iritaţii ale pielii. La cancerul de ficat se ajunge in două feluri, fie prin etape succesive - hepatită acută, hepatită cronică, ciroză, hepatocarcinom - fie infecţie acută, situaţie in care este posibil să te trezeşti cu cancer, iar in aceşti ani să nu fi avut nici un semn de boală: nici la analize, nici ca simptome.

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă