x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Caria te lasă ştirb

Caria te lasă ştirb

de Dr. Raluca Miciulica    |    23 Iul 2008   •   00:00
Caria te lasă ştirb

Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de Sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri media în campanie.

CAMPANIE  Cît de sănătos este zîmbetul tău?
Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de Sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri media în campanie. Iată informaţii utile în ceea ce priveşte prevenirea unor afecţiuni cum este caria.

 
Caria este o afecţiune în urma căreia are loc distrugerea treptată a ţesutului dur dentar, în consecinţă formîndu-se o cavitate – "gaură".

 
CAUZE. După masă, în gură, pe dinţi, pe limbă rămîn resturi alimentare care constituie un mediu prielnic pentru dezvoltarea microorganismelor. În special "dăunătoare" este mîncarea rafinată, cu un conţinut bogat de hidrocarbonaţi. Cu aceştia se hrănesc bacteriile, iar în urma acestui proces rezultă acid lactic, care distruge smalţul dentar şi produce inflamaţia gingiilor (gingivita). Gingivita se manifestă prin sîngerare la periaj şi o stare de disconfort la contactul cu resturile alimentare. În această fază, cariile mai pot fi depistate precoce de medicul stomatolog prin modificări de culoare a coroanei dentare, care de multe ori nu se pot observa, fiind localizate în zone mai puţin vizibile de către pacient.

Semnele avansării procesului carios sînt durerile persistente în timpul alimentaţiei şi consumului de lichide reci, semn că este afectată pulpa dentară (structura prin care se hrăneşte dintele). După inflamaţia iniţială a acesteia, în cazul netratării cariei, se poate ajunge la complicaţii mai severe, de natură infecţioasă, care sînt reprezentate fie de abcese dentare (faza acută), fie de granulomul apical (faza cronică). Acesta are o imagine radiologică tipică şi netratat poate avea perioade de acutizare însoţite de manifestările inflamatorii: durere, tumefacţie, stări subfebrile etc.

De multe ori în această fază, doar extracţia dintelui afectat poate restabili starea de sănătate orală. Uneori se poate trata chirurgical, intervenţia purtînd numele de rezecţie apicală. Această manoperă constă în îndepărtarea vîrfului rădăcinii şi ţesutului inflamat din jurul ei, urmată de obturaţia corectă a rădăcinii. Netratarea unui granulom apical, în afară de cortegiul de manifestări neplăcute resimţite de pacient, are şi o altă consecinţă defavorabilă: producerea şi acumularea de toxine bacteriene care sînt preluate în circulaţia sangvină şi "depuse" la nivelul unor organe ţintă (inimă, intestine, tiroidă, articulaţii etc.). Astfel, în timp putem ajunge la complicaţii sistemice (boli) cu punct de plecare în banala carie dentară netratată.

În concluzie, consultaţiile periodice la medicul dentist pot preveni avansarea procesului carios în paralel cu menţinerea regulilor de igienă (periaj dentar, apă de gură, aţă dentară) şi a unui mod sănătos de alimentaţie, adică o calitate mai bună a vieţii.

 

Educarea populaţiei

Campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?" urmăreşte informarea şi educarea populaţiei cu privire la riscurile pe care le poate avea neglijenţa sau amînarea unui control periodic la dentist. Fără să cunoască importanţa controlului stomatologic şi a igienizării, anual, sute de mii de pacienţi vin la dentist cu diverse afecţiuni ale dinţilor, care netratate au ca efect complicarea leziunilor iniţiale şi pot duce în final la pierderea dinţilor. Scopul campaniei este de a informa şi educa publicul larg asupra consecinţelor grave pe care le poate avea lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

Campania este interactivă şi, prin motivare, informare şi sondare, încearcă să obţină o atitudine proactivă asupra vizitei regulate la medicul dentist.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă