Simptomele care anunţă o boală de plămâni sunt: tusea, expectoraţia, scuipatul de sânge, sufocarea cu respiraţie grea (apneea), durerea şi tumora ce se poate palpa.
Dă explicaţii prof. gen. dr Teodor Horvat, şeful Clinicii de chirurgie toracică de la Spitalul Militar Central. Orice boală pulmonară poate conduce la hemoptizie. De la câteva firişoare de sânge în spută până la sânge mai mult în salivă. Sângele din plămâni e roşu, aerat.
Principala cauză de scuipare de sânge este tuberculoza. Până a se inventa, a se descoperi antibioticele, tratamentul împotriva TBC-ului era cu aer curat de munte şi cu odihnă. Mulţi au întrebat ce legătură ar putea avea aerul curat, de munte cu vindecarea de bacilul Koch. Explicaţia este că bolnavul de TBC, ca să respire aer curat de munte, se ducea într-un sanatoriu dintr-o staţiune montană, acolo unde dormea liniştit, nu avea stres, era bine hrănit şi în felul acesta organismul pacientului se lupta mai eficient cu tuberculoza.
O altă cauză de hemoptizie este cancerul bronhopulmonar. Uneori şi hipertensiunea e de vină, fiindcă plesneşte un vas în plămân şi sângerează o arteră bronşică. În caz de scuipare de sânge, bolnavul este internat şi pentru început i se fac tratament cu medicamente hemostatice pentru oprirea hemo ragiei, i se pune o pungă de gheaţă pe piept şi este dus la radiografie.
Se poate face şi un examen şi cu computerul tomograf, dar cel mai bine pune diagnosticul o bronhoscopie, adică o endoscopie în aparatul respirator. Bronhoscopia spune ceva esenţial: din ce zonă vine sângerarea, din care plămân, din care lob al plămânului. În acest fel, chirurgul poate şti ce zonă de plămân trebuie extirpată. Hemoptizia poate fi produsă şi de un traumatism, când o lovitură în timpul unui accident i-a afectat plămânii pacientului.