x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chimicale ascunse in fructe si legume

Chimicale ascunse in fructe si legume

de Steluta Indrei    |    06 Ian 2006   •   00:00
Chimicale ascunse in fructe si legume

Intr-un studiu desfasurat pe tot parcursul anului 2005, o echipa de specialisti francezi a analizat nivelul substantelor chimice din fructe si legume.

Putem respecta in deplina siguranta recomandarea medicilor de a consuma in fiecare zi minimum cinci fructe si legume? La aceasta intrebare au dorit sa raspunda specialistii francezi de la Institutul National al Consumatorilor cand au inceput studierea unui lot de 150 de fructe si legume specifice fiecarui anotimp. Vegetalele au fost analizate in intregime, inclusiv coaja, semintele sau samburele.

STUDIU. Rezultatele studiului au confirmat analizele anuale europene: 55% dintre produse nu contineau reziduuri de pesticide, 39% aveau cantitati egale limitelor autorizate, in timp ce 6% depaseau nivelul admis de chimicale.

Desi procentul de fructe si legume comercializate ilegal nu este prea mare, specialistii atrag atentia ca exista totusi pe piata produse care pot pune in pericol sanatatea oricarui consumator. "Atat timp cat vegetalele periculoase nu sunt interzise, putem cumpara oricand mere sau rosii cu pesticide", semnaleaza autorii studiului.

Ceea ce le-a atras de asemenea atentia specialistilor a fost descoperirea mai multor substante diferite in acelasi produs. Anumite fructe si legume contineau pana la opt chimicale.

RECOMANDARI
Pesticidele se regasesc in toate partile fructelor si legumelor. Or, coaja, samburii si semintele nu sunt consumate in general si atunci in organismul nostru ajunge o cantitate mai mica de chimicale. De asemenea, spalarea fructelor si legumelor este esentiala pentru a reduce substantele toxice. Ideal este sa le lasam in apa peste 15 secunde. Totodata, curatarea vegetalelor permite eliminarea bacteriilor. Si prelucrarea termica poate avea un impact asupra reducerii cantitatii de reziduuri chimice. Cei care vor sa fie absolut siguri ca nu mananca fructe si legume cu pesticide sunt sfatuiti sa opteze pentru produsele ecologice.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă fructe legume