Parşivă boală e diabetul, te macină fără să dea semne clare. Totuşi, o modificare a stării omului se poate sesiza şi există o serie de semne de debut ale diabetului. Lămureşte acest subiect mdic primar dr Mihaela Ionescu de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu".
În primul rând să reamintim că diabetul nu este numai o alterare a metabolismului glucidelor, ci este o modificare în rău şi a metabolismului grăsimilor, şi a metabolismului proteinelor.
Pe de o parte, pancreasul nu mai produce destulă insulină care să "neutralizeze" zaharurile, iar pe de altă parte, celulele au o rezistenţă la insulină, adică ele nu acceptă insulina să lucreze în interiorul lor. Este vorba despre o insuficienţă relativă, dar reală de insulină. Celulele refuzând să reacţioneze la insulină, se întâmplă o proastă hrănire a organismului, care nu poate folosi glucoza multă din sânge.
Apare o foame de energie şi, implicit, o stare de oboseală la diabetic. Organismul diabeticului nu poate folosi glucoza pentru producere de energie, apare o carenţă energetică şi atunci organismul recurge la grăsimi. Diabeticul produce energie din rezervele de grăsimi. Omul cu diabet slăbeşte câteva kilograme nemotivat. Se consumă şi proteinele din organism, omului diabetic i se topesc muşchii.
Făcând comparaţie cu o casă, căldura nu se face prin arderea cărbunilor sau a păcurii, deşi se pun pe foc uşile, duşumelele, ferestrele. Situaţie complet aiurea.
Diabeticul nu se mai simte bine, e cuprins mereu de foame, mănâncă mult, dar fără folos şi slăbeşte văzând cu ochii. Bolnavul de diabet bea apă multă. Glucoza în exces din organism trebuie eliminată şi asta se face prin urină. Urina diabeticului e dulce. Glucoza scoasă prin urină trage după ea şi apa. Bolnavul de diabet bea multă apă, urinează mult şi se deshidratează. Noaptea se duce la toaletă şi face de multe ori pipi.
Citește pe Antena3.ro