x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cod galben la gripă

Cod galben la gripă

de Magda Marincovici    |    18 Oct 2007   •   00:00
Cod galben la gripă
Sursa foto: DANIEL MIHAILESCU/

Cod galben la pandemie de gripă. Nu-i mai grav comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar OMS revine cu acest avertisment din cel puţin două considerente: este la uşă gripa sezonieră şi ne apropiem de cei 40 de ani de la ultima pandemie.

Cod galben la pandemie de gripă. Nu-i mai grav comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar OMS revine cu acest avertisment din cel puţin două considerente: este la uşă gripa sezonieră şi ne apropiem de cei 40 de ani de la ultima pandemie.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) estimează că "omenirea este acum mai aproape decăt oricănd de o pandemie de gripă". Potrivit OMS, pe o scală de alertă cu şase trepte, ne aflăm pe treapta a treia, respectiv de "alertă pandemică, in care transmiterea interumană este absentă sau foarte limitată". Fiecare fază de alertă recomandă o serie de activităţi ce trebuie desfăşurate de OMS, comunitatea internaţională, guverne şi reprezentanţii industriei, pentru limitarea impactului bolii. Modificarea fazelor de alertă se face in urma analizării mai multor factori care includ evoluţia epidemiologică a bolii şi caracteristicile virusului in circulaţie. Conform specialiştilor OMS, virusurile gripale caracterizate printr-un comportament imprevizibil fac imposibilă stabilirea momentului cănd s-ar putea declanşa o pandemie şi gradul ei de gravitate. In prezent, un nou subtip de virus gripal este in circulaţie, provocănd imbolnăviri, virus care la ora actuală nu se răspăndeşte cu rapiditate.

ATENŢIE. Doctorul Victor Olsavszky, reprezentant in Romănia al OMS, spune că gradul de alertă formulat de OMS nu este mai ridicat comparativ cu anul trecut. "Avem acelaşi nivel de avertizare. Dar el este mai puternic, deoarece in Europa se instalează sezonul rece şi o dată cu el gripa sezonieră. De asemenea, trebuie ţinut seama că suntem in intervalul de 30 - 40 de ani de la ultimul episod pandemic, in care teoretic este aşteptată o pandemie. Cea mai recentă pandemie de gripă umană a avut loc in 1968 şi a fost ultima dintre cele trei pandemii din secolul XX". Dacă un virus gripal aviar şi un virus gripal uman coinfectează un om, cele două tulpini pot suferi o mutaţie care duce la apariţia unui nou virus, uşor transmisibil de la om la om. Acest virus mutant nu mai răspunde la vaccinurile administrate, făcăndu-ne vulnerabil in faţa infecţiei. Experţii spun că următoarea pandemie de gripă poate fi rezultatul unei mutaţii a tulpinilor virale.

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă pandemie