x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Colonul in suferinta

Colonul in suferinta

27 Aug 2004   •   00:00

Zic medicii ca s-au inmultit afectiunile intestinului gros, sunt tot mai frecvente atat bolile inflamatorii ale colonului, cat si cancerele de colon.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Doctorul Victor Strambu, medic primar chirurg in Clinica de chirurgie a Spitalului clinic de urgenta "Sf. Pantelimon", spune ca printre factorii incriminati se afla si schimbarea unor obiceiuri alimentare ale romanilor, se recurge tot mai mult la mancarea pe fuga gen fast-food. De altfel, americanii au facut un studiu aprofundat pe mii de subiecti si au ajuns la concluzia ca manca-rea fast-food, stresul, abuzul de medicamente luate fara recomandarea medicului, unele boli psihice, dar si renuntarea la fumat favorizeaza instalarea maladiilor de colon.

In clasa bolilor inflamatorii ale colonului se incadreaza boala Kron, rectocolita ulcero-hemoragica si diverticulita. Boala Kron poate aparea oriunde in organism, la inceput ea s-a descoperit la intestinul subtire caruia i se ingrosa o portiune. In rectocolita ulcero-hemoragica, dupa lungi sangerari se poate ajunge la indepartarea intestinului gros si scoaterea la nivelul pielii a intestinului subtire.

Uneori bolile inflamatorii ale colonului duc la complicatii care cer interventia chirurgului. Se poate rupe colonul cu evacuarea continutului in abdomen, se ajunge la peritonite si operatia trebuie facuta de urgenta. Stenoza, adica ingustarea sectiunii de trecere a fecalelor prin colon, dar si cicatricele aparute pe colon pot duce la strangularea tranzitului intestinal si la ocluzii intestinale, sarcina interventiei revenind tot chirurgului.

Important este regimul de viata, dar si regimul alimentar, se impun controale executate de medicul specialist in gastroenterologie tocmai pentru a depista din timp afectiunile colonului, astfel ca ele sa nu degenereze in cancer colonic. Mai ales rectocolita ulcero-hemoragica si polipii pe colon pot devia in neoplasm de colon. Cancerul de colon, boala parsiva, da totusi unele semne: alternanta diareei cu constipatia, pierderea de sange in scaun, sange rosu sau sub forma de cheaguri.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă