x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu copilul la dentist

Cu copilul la dentist

25 Aug 2008   •   00:00
Cu copilul la dentist

CAMPANIE ● Cît de sănătos este zîmbetul tău?
Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de Sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri media în campanie. Sfatul specialistului adresat părinţilor: dinţii de lapte reprezintă "fundaţia" dinţilor permanenţi.CAMPANIE ● Cît de sănătos este zîmbetul tău?
Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de Sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri media în campanie. Sfatul specialistului adresat părinţilor: dinţii de lapte reprezintă "fundaţia" dinţilor permanenţi.

Vîrsta la care copilul este adus în mod frecvent la dentist este în jurul a 3-4 ani. La vîrste mai tinere, în general, nu se poate realiza controlul dentar. Pentru o mai bună colaborare copil-medic se recomandă părinţilor să fie însoţiţi de copii în timpul vizitelor lor la medic, pentru ca aceştia să ia contact cu cabinetul stomatologic şi tratamentele dentare înainte de a le apărea durerea. Dinţii de lapte "pavează" drumul spre erupţie a dinţilor definitivi. Ei reprezintă fundaţia în obţinerea unui parodonţiu (sistem de susţinere dentară) sănătos şi a unei poziţionări corecte pe arcadă a dinţilor permanenţi. Dinţii temporari au rol, de asemenea, în realizarea masticaţiei corecte, a vorbirii şi fac parte din structura întregii feţe.

PROBLEME DE SĂNĂTATE. În cazul netratării cariilor, fracturilor dinţilor de lapte, este afectată erupţia celor definitivi, cauzîndu-i copilului durere, precum şi alte probleme de sănătate (digestive, extinderea infecţiei la alte niveluri).
Dinţii de lapte sînt menţinători naturali de spaţiu pînă în momentul erupţiei celor definitivi. Dacă aceştia se pierd mai devreme de pe arcadă, ceilalţi dinţi migrează pentru a închide spaţiul rezervat mai tîrziu celor definitivi cu apariţia ulterioară fie a imposibilităţii de erupţie, fie a anomaliilor dentare. Poate cauza, de asemenea, o erupţie prematură cu efecte nocive pe termen lung în sănătatea dentară.
Rolul dinţilor de lapte este foarte mare şi de aceea sănătatea lor trebuie menţinută pe parcursul întregii lor existenţe pe arcadă.
Dr Diana Cojocaru
medic dentist ortodonţie şi pedodonţie

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă