x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu impotenţa la psiholog

Cu impotenţa la psiholog

de Magda Marincovici    |    18 Aug 2007   •   00:00
Cu impotenţa la psiholog

Contra tulburărilor de erecţie avem soluţii. Medicamentele sunt cele mai solicitate. De la ele se aşteaptă minuni: virilitate la minut. Totuşi, un studiu de dată recentă aduce dovezi potrivit cărora psihoterapia de grup ar fi o soluţie chiar mai eficientă decăt pastilele.Â


Contra tulburărilor de erecţie avem soluţii. Medicamentele sunt cele mai solicitate. De la ele se aşteaptă minuni: virilitate la minut. Totuşi, un studiu de dată recentă aduce dovezi potrivit cărora psihoterapia de grup ar fi o soluţie chiar mai eficientă decăt pastilele. Â


O echipă de cercetători americani a trecut in revistă nouă studii avănd ca scop determinarea eficienţei metodelor psihoterapeutice in tratamentul disfuncţiilor erectile. Cele nouă studii au fost realizate pe un eşantion total de aproximativ 400 de bărbaţi care aveau ca numitor comun tulburările de erecţie. Pentru a scăpa de această suferinţă li s-a propus fie un tratament cu pastile, fie psihoterapia, fie combinarea primelor două soluţii. Cercetătorii au putut observa că bărbaţii care au beneficiat de o formă de psihoterapie de grup au inregistrat o ameliorare substanţială a sexualităţii lor comparativ cu subiecţii care s-au limitat la inghiţirea pastilelor. Trebuie precizat insă că bărbaţii care au beneficiat de combinarea celor două soluţii de imbunătăţire a sexualităţii, respectiv de pastile şi de psihoterapie - au fost cei mai mulţumiţi.


DEFINIŢIE. Disfuncţia erectilă, cunoscută in mod frecvent sub denumirea de impotenţă, reprezintă incapacitatea persistentă sau recurentă de a atinge sau de a menţine o erecţie suficient timp pentru a finaliza actul sexual sau o altă activitate sexuală aleasă. Aproape fiecare bărbat a avut sau va avea măcar o data in viaţă o problemă cu erecţia.
Potrivit unui studiu realizat in 2006, 3% dintre bărbaţii cu vărste intre 15 şi 25 de ani au probleme cu erecţia. In acelaşi timp, 10% dintre bărbaţii pănă la 35 de ani şi 22% dintre cei care se apropie de vărsta de 50 de ani au o astfel de problemă.


SOLUŢII. Psihoterapia asociată cu pastile contra disfuncţiilor erectile a permis ameliorarea stării de sănătate in peste 95% dintre cazuri. Cercetătorii americani recunosc că "in aceste cazuri ideale sunt identificarea pacienţilor şi orientarea acestora spre tratamentul care in situaţia lor aduce maximum de beneficii".

Profesorul doctor Nicolae Calomfirescu, preşedinte al Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din Romănia, spune că "disfuncţiile erectile sunt de două tipuri. La tineri apar in urma unor probleme psihologice, in timp ce la adulţi acestea sunt consecinţa unei stări de boală provocată de un stil de viaţă dezorganizat".


Recomandări

Specialistul nostru spune că in cazul acestui studiu este dificil de tras o concluzie definitivă. Deoarece pastilele administrate contra disfuncţiilor erectile au o acţiune bine ţintită, certă, cu efecte secundare, ca orice medicament. In timp ce rezultatele obţinute prin psihoterapie sunt mai greu de cuantificat. Dar in acelaşi timp trebuie reţinut că, de regulă, in spatele acestei suferinţe sunt ascunse altele. Şi că, "dacă disfuncţiile erectile nu se tratează la timp, afecţiunea poate fi permanentă", avertizează profesorul doctor Nicolae Calomfirescu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă