x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De la daltă şi ciocan la OSCAR

De la daltă şi ciocan la OSCAR

de Magda Marincovici    |    21 Feb 2008   •   00:00
De la daltă şi ciocan la OSCAR

SPITALUL JUDEŢEAN SIBIU ● Secţie de ortopedie de nivel european
După aproape trei decenii de extragere a protezelor cimentate cu dalta şi ciocanul, ortopezii de la Spitalul Judeţean Sibiu lucrează cu aparat modern. Se numeşte OSCAR şi efectuează operaţia de extragere cu ultrasunete.


SPITALUL JUDEŢEAN SIBIU ● Secţie de ortopedie de nivel european
După aproape trei decenii de extragere a protezelor cimentate cu dalta şi ciocanul, ortopezii de la Spitalul Judeţean Sibiu lucrează cu aparat modern. Se numeşte OSCAR şi efectuează operaţia de extragere cu ultrasunete.


În cazul fracturilor de col femural Garden IV, la persoanele peste 70 ani şi cu osteoporoză, precum şi la cei cu coxartroză, îndeosebi la pacienţii vârstnici, se intervine cu proteză cu ciment.  După aproximativ 10 ani de la montarea protezei, se produce decimentarea acesteia, ceea ce implică dureri şi impune revizia protezei (schimbarea protezei). Această intervenţie presupune şi extragerea cimentului vechi.

Profesorul doctor Ioan Baier, şeful Secţiei de Traumatologie-Ortopedie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu, spune că "până nu de mult, această intervenţie se efectua cu dalta şi ciocanul, sacrificându-se un important capital osos. Ceea ce determină riscuri majore, hemoragii, fracturi iterative, supuraţii şi recuperarea tardivă, extrem de important pentru bolnavul vârstnic".


AVANTAJE. Chinul pacientului, dar şi cel al ortopedului, a fost mult diminuat de când Secţia de Traumatologie Ortopedie a fost dotată de către Ministerul Sănătăţii cu un aparat performant, OSCAR. Orthosonics Sistem pentru extragerea Cimentului în Artroplastia de Revizie, prescurtat OSCAR, prezintă numeroase avantaje. OSCAR efectuează extragerea cimentului prin ultrasunete şi contribuie la "scăderea incidenţei complicaţiilor, precum şi recuperarea mult mai rapidă a bolnavului", spune prof. dr Baier. OSCAR este folosit indiferent de vârsta pacientului, dar cu predilecţie în cazul pacienţilor vârstnici, la care este indicată proteza cimentată. Intervenţia de îndepărtare a cimentului prin ultrasunete durează două ore şi pentru efectuarea ei au fost instruiţi şapte medici sibieni. "Medicii mai tineri sunt fericiţi, ei nu mai sunt nevoiţi să folosească dalta şi ciocanul. Cee ce este bine, deoarece era o metodă care făcea praf osul pacientului, iar perioada de refacere era foarte lungă", susţine prof. Ioan Baier. OSCAR a fost folosit iniţial în 1970, la Hamburg. Centrele universitare dotate cu un astfel de aparat sunt Bucureşti, Cluj, Tg. Mureş, Iaşi, Timişoara.


Celule suşă

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh speră să trateze fracturile osoase şi cartilajele rupte cu ajutorul celulelor suşă prelevate chiar de la bolnavi, potrivit unui studiu preluat de BBC. Cercetătorii britanici sunt pe cale de a dezvolta "o schelă bioactivă" care să protejeze celulele suşă şi să le permită să se dezvolte în celule osoase sau cartilaginoase după ce sunt implantate. Această tehnică, pe bază de celule suşă prelevate din sânge şi măduvă osoasă, ar putea fi testată pe pacienţi în aproximativ doi ani.
Profesorul Brendon Noble, membru al echipei de cercetători, a declarat că, iniţial, vor investiga rupturile de cartilaj care nu se vindecă bine sau fracturile osoase severe, provocate, de exemplu, de accidente de motocicletă. Cercetătorii sunt de părere că noua tehnică ar putea contribui la înlocuirea oaselor pierdute din cauza cancerului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă oscar