x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De unde vine obezitatea

De unde vine obezitatea

de Magda Marincovici    |    12 Mar 2008   •   00:00
De unde vine obezitatea
Sursa foto: stockxpertcom/

O echipă de cercetători suedezi susţine că a descoperit o proteină care stimulează obezitatea. Proteina vinovată că, în cu­rând, jumătate din populaţia pla­netei va suferi de su­pra­pon­deralitate şi obezitate se numeşte TRAP (fosfat de acid tartric rezistent)

O echipă de cercetători suedezi susţine că a descoperit o proteină care stimulează obezitatea.

 

Proteina vinovată că, în cu­rând, jumătate din populaţia pla­netei va suferi de su­pra­pon­deralitate şi obezitate se numeşte TRAP (fosfat de acid tartric rezistent). Această proteină acti­vea­ză formarea de noi celule adipoase, contribuind la dezvoltarea obezităţii, ex­plică unul dintre cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia. Cer­cetătorii suedezi au monitorizat pro­teina TRAP la cobai, dar şi adi­po­cite prelevate de la femeile suferinde de obezitate. Rezultatul: la cobai, ad­ministrarea de proteine TRAP pro­voacă o creştere a numărului de ce­lule adipoase. Astfel, studiul de la Universitatea Karolinska confirmă existenţa proteinei TRAP inclusiv la femeile bolnave de obezitate. Pro­fe­sorul Goran Andersson, coordona­to­rul echipei de la Universitatea Ka­ro­linska, spune că această des­co­pe­ri­re ar putea să fie folosită la ob­ţi­ne­rea unui nou tratament contra obezi­tă­ţii, având ca punct de plecare in­hi­barea efectului proteinei TRAP.

 

O.M.S. Obezitatea figurează prin­tre cele mai grave probleme de să­­­nătate publică la începutul seco­lu­lui al XXI-lea. După 1980, prevalenţa obe­­zităţii în numeroase ţări ale Re­giu­­nii europene OMS creşte conti­nuu. Din păcate, cei mai afectaţi sunt copiii. Obezitatea este cauza a 2% până la 8% dintre cheltuielile în­­registrate în domeniul sănătăţii şi între 10% şi 13% dintre decesele ra­­portate în diferite zone ale Regi­unii europene OMS. Potrivit OMS, în această regiune sunt aproximativ 400 de milioane de adulţi supra­pon­de­rali şi 130 de mi­lioane de obezi. În momentul de faţă, obezitatea la copii este conside­ra­tă o “criză sanitară”. Circa 20% dintre copii sunt supra­pon­de­­rali, din care o treime, obezi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă