Doctorii britanici au primit o directivă din partea National Health Service, organismul care reglementează activitatea sistemului medical public din Marea Britanie, prin care pacienţii de etnie ţigănească sau cei nomazi urmează să fie consultaţi beneficiind de tratament special.
Concret, directiva stipulează faptul că pacienţii provenind din respectivele medii sociale vor avea prioritate atunci când se prezintă la un consult în reţeaua NHS. Ei vor putea sări peste programări, chiar şi în cazul în care agenda este plină şi vor beneficia de atenţia sporită a medicilor, cărora li se recomandă ca durata unei vizite acordate unui asemenea tip de pacient să dureze 20 de minute, dublu faţă de media duratei vizitei unui pacient obişnuit.
Personal medical va beneficia de instructaj special pentru a putea înţelege perfect statutul social al pacientului provenit din mediul nomad sau ţigănesc.
O serie de politicieni britanici s-au pronunţat împotriva noilor norme considerându-le absurde, atât timp cât principala grijă care trebuie să preocupe un medic este cea de a acorda asistenţă persoanelor care au nevoie de îngrijire medicală, fără a face o selecţie a acestora pe criteriul etnicităţii.
Recomandările NHS au apărut ca urmare a legii privind drepturile omului precum şi a celei care stipulează relaţiile interrasiale, în vigoare în Marea Britanie, prin care ţiganii şi nomazii au dobândit statutul de minoritate etnică, de aici intervenind obligaţia de a acorda o atenţie specială necesităţilor lor. Surprinzător pentru opinia publică este faptul că normele nu au în vedere şi alte minorităţi etnice care trăiesc în Marea Britanie, precum cea asiatică sau africană.
Departamentul Sănătăţii din Marea Britanie a explicat măsurile prin faptul că minoritatea ţigănească se întâlneşte cu probleme majore de acces la acordarea de asistenţă medicală, ceea ce reprezintă o inechitate.
Notificarea directivelor NHS pe site-ul dailymail.co.uk a provocat dezbaterile aprinse ale cititorilor. Facţiunea celor care sunt împotriva normelor argumentând că nevoile medicale ale unui om nu depind de rasa acestuia ci de starea sa de sănătate, susţinătorii admiţând că modul de viaţă al celor în cauză îi îndreptăţeşte de tratament preferenţial.
dailymail.co.uk
Citește pe Antena3.ro