x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei DIETĂ / Risc mai mic de diabet la vegetarieni

DIETĂ / Risc mai mic de diabet la vegetarieni

de Magda Marincovici    |    16 Ian 2009   •   00:00
DIETĂ / Risc mai mic de diabet la vegetarieni

Vegetarienii sunt mai protejaţi de afecţiuni severe ca diabet, hipertensiune şi chiar cancer. Doi reputaţi specialişti în nutriţie din Franţa explică avantajele regimului vegetarian asupra sănătăţii. Dar ei sunt de părere că nu doar regimul vegetarian, ci mai ales stilul de viaţă echilibrat ne fereşte de boli.



Într-un număr din această săptămână a cunoscutului ziar francez Le Figaro, Bernard Guy-Grand, specialist în nutriţie, vicepreşedinte al Institutului Francez pentru Nutriţie, şi Fernand Lamisse, profesor emerit de nutriţie, susţin că regimul vegetarian nu este periculos pentru sănătate. În sensul că nu provoacă carenţe, cu condiţia ca în hrana zilnică să fie asociate cerealele cu leguminoasele. Astfel, putem asigura necesarul de proteine prin proteine vegetale comparabile cu cele de origine animală. Concluzia: în regimul vegetarian, cerealele şi leguminoasele sunt principala sursă de proteine. În ceea ce priveşte vitamina B12, prezentă exclusiv în alimentele de origine animală, consumul de lapte şi ouă le asigură vegetarienilor doza necesară. Problemele se complică în cazul vegetarienilor. Deoarece ei au eliminat din alimentaţie lactatele şi ouăle, fiind expuşi carenţei de vitamina B12, calciu şi anemiei. Motiv pentru care vegetarienilor li se recomandă legume şi fructe bogate în calciu, de exemplu, spanacul, migdalele, nucile, fisticul.

Vegetarienii sunt consideraţi avantajaţi şi în lupta contra obezităţii şi a diabetului de tip II. Fibrele alimentare reuşesc să inducă saţietatea într-un timp scurt, ceea ce face ca vegetarienii să mănânce mai puţin.

În ceea ce priveşte cancerele, concluziile nu s-au definitivat. Totuşi, reducerea incidenţei unor forme de cancer este demonstrată în cazul vegetarienilor şi este pusă pe seama unui important consum de fructe şi legume. De asemenea, nu poate fi ignorată prezenţa în unele plante, consumate sub formă de salate sau condimente, a numeroşi antioxidanţi, cu proprietăţi anticancerigene. Dar cei doi specialişti în nutriţie accentuează faptul că doar regimul vegetarian nu poate să ne protejeze de unele boli, ci mai ales modul de viaţă echilibrat. Astfel, beneficiile regimului vegetarian asupra sănătăţii nu pot fi explicate prin renunţarea pur şi simplu la carne şi produse din carne, susţine Fernand Lamisse. Ci prin rolul esenţial jucat de legume şi fructe în alimentaţia vegetarienilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă