Una dintre cele mai controversate laturi ale stomatologiei de azi este restaurarea intregii structuri dentare cu materiale biocompatibile, care să fie tolerate şi acceptate de organism. De asemenea, se pune mare accent pe aspectul şi rezistenţa materialelor care trebuie să fie indeajuns de rezistente de-a lungul anilor unor mari forţe de masticaţie şi unor presiuni dentare extreme, mai ales in cazul scrăşnetelor de dinţi - aşa-zisul bruxism.
Una dintre cele mai controversate laturi ale stomatologiei de azi este restaurarea intregii structuri dentare cu materiale biocompatibile, care să fie tolerate şi acceptate de organism. De asemenea, se pune mare accent pe aspectul şi rezistenţa materialelor care trebuie să fie indeajuns de rezistente de-a lungul anilor unor mari forţe de masticaţie şi unor presiuni dentare extreme, mai ales in cazul scrăşnetelor de dinţi - aşa-zisul bruxism. Un aspect foarte discutat de asemenea in secolul al XXI-lea este şi puritatea materialului. Un material care intruneşte in proporţie de 100% aceste condiţii este oxidul de zirconiu, relativ nou pentru Romănia şi deja cel mai solicitat in ţările puternic dezvoltate, datorită proprietăţilor sale speciale. Pe lăngă faptul că aspectul dinţilor ceramici pe suport de zirconiu este identic cu cel al dinţilor naturali avănd un atu in plus pentru cosmetica dentară, oxidul de zirconiu are o densitate foarte mare, porozitate 0%, compatibilitate biologică excelentă - este absolut bio-inert, puritate 99,9%, nu işi modifică temperatura, are o rezistenţă foarte mare. Zirconiul este folosit de mulţi ani in medicina generală la realizarea protezelor de şold.
Pacienţii care sunt foarte alergici nu vor avea nici o reacţie negativă, mai ales că oxidul de zirconium ZrO2 are o compoziţie rară şi pură, nu corodează, nu are nici un fel de conductivitate electrică şi nu irită. Pentru realizarea coroniţelor ceramice pe suport din oxid de zirconiu, acesta din urmă fiind un material mai greu in prelucrare manuală, s-a inventat tehnologia CAD/CAM (computer assisted design/computer assisted manufacturing). Pe scurt, aceasta este cea mai avansată tehnologie vizavi de ultimele performanţe, perfecţionată de la an la an. Tehnologia CAD/CAM oferă tehnicianului modern posibilitatea de a modela şi freza dantura cu ajutorul computerului pornind de la modelul obţinut in urma amprentării dinţilor. CAD/CAM-ul este o intreagă linie tehnologică compusă din scaner 3D, 3 computere, maşină de frezat, aspirator propriu şi sinterizator. Intreaga tehnologie este pusă in mişcare prin numai căteva click-uri, iar capacitatea de lucru a maşinii poate fi aproape nonstop, programarea putănd fi şi de la distanţă cu ajutorul internetului.
Rezultatele sunt excepţionale. CAD/CAM-ul inlătură căteva etape tehnice de pregătire a modelului, care in mod normal ar fi durat peste o săptămănă. In cazul frezării computerizate, timpul este de numai două-patru zile, cu precizia tehnică exactă a unui computer. Toate procedurile finalizate cu tehnologia CAD/CAM ajută mult şi la partea finală a completării dintelui, aplicarea ceramicii, unde intervine numai tehnicianul dentar.
Culoarea zirconiului şi a ceramicii este identică (albă), motiv care oferă un avantaj in plus tehnicianului ceramist, acesta poate să modeleze in straturi succesive, să se joace cu lucrarea in ceea ce priveşte grosimea stratului de ceramică, culoarea şi transparenţa dintelui pentru satisfacţia deplină chiar şi a celui mai pretenţios pacient.