x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Doctorii ne liniştesc. Analizele tânărului suspectat de gripă porcină sunt negative!

Doctorii ne liniştesc. Analizele tânărului suspectat de gripă porcină sunt negative!

06 Mai 2009   •   00:00

Rezultatele testelor făcute la Institutul Cantacuzino în cazul tânărului întors recent din Italia şi internat, cu simptome de gripă, la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti sunt negative, a declarat dr. Adrian Streinu Cercel. Acesta a ţinut să precizeze că în România nu există niciun caz de gripă cu noul virus.



Un tânăr în vârstă de 21 de ani, întors recent din Italia şi care are simptome de gripă sezonieră, a fost internat, marţi seară, şi se află în carantină la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, medicii recoltându-i probe de sânge care au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Capitală. Întrucât simptomele pe care acesta le are sunt specifice gripei şi având în vedere că bărbatul s-a întors de mai puţin de şapte zile din Italia, ţară în care s-au semnalat cazuri de gripă porcină, pacientul a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, unde se află în carantină, în izolatorul acestei unităţi medicale, izolator care este un spaţiu separat de restul saloanelor din spital. Dr. Adrian Streinu Cercel, membru în Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii, a declarat pentru Mediafax, că testele făcute pe probe de sânge recoltat de la tânărul internat la Ploieşti sunt negative şi că până în prezent în România nu a fost confirmată nicio suspiciune de infectare cu noul virus gripal.



Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, medicul Anton Vintilescu, a precizat că simptomele prezentate de pacient sunt cele specifice gripei sezoniere, însă având în vedere că a călătorit recent într-o ţară unde există cazuri de gripă porcină autorităţile au aplicat procedura standard pentru astfel de cazuri, respectiv internarea în izolator şi recoltarea de probe de sânge care au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Până luni, în România fuseseră făcute la Institutul Cantacuzino teste pentru peste 30 de persoane care fie au venit din zonele cu cazuri confirmate de gripă, fie s-au întors în ţară din zone neafectate, dar prezentau simptome de gripă. Rezultatele au fost negative în toate cazurile.

Totuşi, începând de sâmbătă a fost dispusă ca măsură suplimentară organizarea serviciului de permanenţă (24 de ore din 24), la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile şi la Biroul Evenimente de Sănătate şi Alertă Precoce din Institutul de Sănătate Publică Bucureşti. Pe lângă acestea, Ministerul Sănătăţii începe o campanie de informare a populaţiei despre conduita care trebuie urmată pentru prevenirea îmbolnăvirilor, precum şi în cazul apariţiei simptomelor.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, anunţa că autorităţile sunt pregătite, în situaţia în care virusul va apărea în România, să trateze 460.000 de posibili pacienţi cu medicaţie antivirală.

Noul virus gripal AH1N1, descoperit recent, este un subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume. În plus, există dovezi că acest virus se transmite de la om la om, iar boala a fost gravă la un număr semnificativ de cazuri în Mexic.

Simptomele noii gripe AH1N1 la om sunt, în general, asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea eventuale alte simptome, cum ar fi dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus.

Noul virus gripal AH1N1 se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere, adică de la persoană la persoană, din secreţiile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când secreţiile ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest nou virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de porc.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripă virus cazuri