x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dormi şi slăbeşti

Dormi şi slăbeşti

de Magda Marincovici    |    09 Apr 2008   •   00:00
Dormi şi slăbeşti

ROMĂNIA ● 20% din populaţie este obeză
Pentru a slăbi, nu pierdeţi nopţile. Pentru că lipsa de somn este asociată cu un periculos dezechilibru hormonal care controlează pofta de mâncare.



ROMĂNIA ● 20% din populaţie este obeză
Pentru a slăbi, nu pierdeţi nopţile. Pentru că lipsa de somn este asociată cu un periculos dezechilibru hormonal care controlează pofta de mâncare.


Dormiţi mai mult, este recomandarea lansată de Karine Spiegel, de la INSERM Paris, adresată celor care vor să slăbească. Mesajul îi vizează pe toţi cei interesaţi să slăbească sau să-şi menţină greutatea normală, dar mai ales  pe adolescenţi şi tineri, care sunt campioni la nopţi pierdute şi zile dormite. Rezultatul: modificarea bioritmului şi dezechilibrul hormonal. Şi, din păcate, acest stil de viaţă este pe cale de extindere la adulţi. Aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile veritabilei epidemii de obezitate la principalele categorii de vîrstă.


DOI HORMONI. Dar ce se întîmplă de fapt? Doi hormoni-cheie sunt secretaţi exclusiv în timpul nopţii: grelina din stomac şi leptina din celulele adipoase. Aceşti hormoni sînt implicaţi în reglarea apetitului. S-a dovedit că reducerea orelor de somn (la două ore de la patru ore) a fost asociată cu o reducere cu 18% a leptinei anorexigene (foame) şi o creştere cu 28% a grelinei, care, dimpotrivă, măreşte pofta de mîncare. Aceste modificări hormonale au fost puse în legătură directă cu creşterea apetitului. Creierul primeşte aceste semnale şi, evident, te dirijează spre frigider. Din păcate, s-a mai observat că apetitul este mai mare pentru alimente bogate în grăsimi şi zahăr, cum ar fi chipsuri, biscuiţi, prăjituri, ciocolată etc. Tradus în calorii: zilnic, un supliment între 350 şi 500 de calorii zilnic, ceea ce pentru un adult tînăr şi sedentar înseamnă kilograme peste kilograme în plus. Jumătate din adulţii din Europa sînt supraponderali. O treime din aceştia sînt deja obezi, iar numărul lor creşte accelerat. Aceeaşi cifră este valabilă şi pentru România, unde 20% din populaţie este obeză, conform Centrului de Calcul şi Statistică Sanitară şi Documentare Medicală din România. Obezitatea este punctul de plecare  a numeroase boli severe: afecţiuni cardiovasculare, diabet şi cancer.



×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă