Organizaţia Mondială a Sănătăţii ia în calcul ca, la nivel planetar, aproximativ 2 miliarde de persoane să fie infectate cu virusul A (H1N1). În timp ce se vorbeşte tot mai insistent despre posibile mutaţii ale virusului, care ar putea să-l facă mai agresiv, un reputat profesor francez consideră disproporţionate pregătirile autorităţilor comparativ cu performanţele virusului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 2 miliarde de persoane din întreaga lume vor fi afectate de infecţia cu virusul A (H1N1). Estimarea se bazează pe viteza de răspândire a virusului: în doar patru luni de la depistarea lui în Mexic, în prezent practic este raportat în toate ţările globului: 160 din 193 state membre OMS. Gregory Hartl, purtător de cuvânt al OMS, spune că, deşi rata de mortalitate este scăzută, aceasta nu este încă foarte precisă, aşa cum nu este precis numărul persoanelor infectate.
Virusul gripei noi sau al gripei porcine este considerat foarte contagios. Totuşi, în unele cazuri poate trece fără simptome şi doar la un număr mic de persoane s-au înregistrat forme grave. Una dintre ameninţările la care fac referire unii reprezentanţi ai OMS în ultima vreme este posibila mutaţie a virusului H1N1, reuşind astfel să dobândească forme severe, letale. De altfel, acesta a fost şi scenariul teribilei pandemii din 1918, precedată de episoade relativ benigne. Totuşi, în pandemiile gripale din 1957 şi 1968, virusul nu a evoluat către forme mai virulente.
"Noi trebuie să ştim că pot avea loc modificări şi trebuie să fim pregătiţi pentru aceasta. Pentru moment, nu am observat nici o schimbare în comportamentul virusului. Ceea ce am observat este expansiunea geografică", a precizat purtătorul de cuvânt al OMS. În ipoteaza unei modificări a virusului, se pune întrebarea în ce măsură vaccinul aflat în curs de producţie mai este eficient? Nimeni, la această oră, nu poate da un răspuns la această întrebare. Dar ştim câte ceva. De exemplu, se ştie că în timpul pandemiei din 1918 cei care au fost contaminaţi în faza estivală şi nu au suferit forme severe de gripă au beneficiat de o anumită imunitate atunci când virusul a devenit mai puternic.
CONTROVERSE
Într-un interviu în Journal du Dimanche, Bernard Debre, şeful Clinicii de urologie la Spitalul Cochin şi deputat, are o opinie diferită. Celebrul profesor francez spune că autorităţile se preocupă prea mult de virusul H1N1 comparativ cu virulenţa lui la ora actuală. "Această gripă nu este periculoasă", este chiar "mai puţin periculoasă decât o gripă sezonieră", susţine profesorul Bernard Debre. Dar certitudini există, totuşi. Un virus suficient de rapid afectează populaţia globului şi deocamdată aceasta nu are un vaccin cu care să prevină boala. În schimb, viteza de răspândire a virusului ar putea fi măcar încetinită prin măsuri simple igienico-sanitare.
Citește pe Antena3.ro