Chirurgia funcţională, şi nu cea estetică îi ajută pe marii obezi să slăbească. Această chirurgie bariatrică nu răzuieşte stratul de grăsimi şi nici nu topeşte celulele grăsoase. Ea acţionează asupra stomacului şi a intestinului subţire pentru a împuţina digestia.
Explică aceste intervenţii împotriva obezităţii monstruoase prof. dr Nicolae Iordache, şeful secţiei de chirurgie de la Spitalul "Sf. Ioan" şi totodată preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Bariatrică. O serie de intervenţii se face endoscopic. Una dintre ele este introducerea cu endoscopul a unui balon în stomac.
Acesta micşorează volumul stomacului în care intră alimentele, deci îl ajută pe obez să slăbească. Peste câteva luni, balonul se scoate şi omul trebuie să păstreze scăderea în greutate printr-un regim alimentar cumpătat.
Altă intervenţie pentru slăbirea marilor obezi este tot endoscopică şi foloseşte un inel care se introduce cu endoscopul în exteriorul stomacului şi practic sugrumă stomacul, alcătuind două camere, ca la clepsidra cu nisip de scurgere a timpului. Alimentele pătrund în prima cameră, cea mai mică, şi astfel omul digeră mai puţină mâncare, dublat de faptul că mai repede trimit semnale senzorii de săturare.
Peste câteva luni, şi acest inel se scoate. Iată şi intervenţii în marea obezitate care se fac prin operaţii cu bisturiul. Stomacul poate fi cusut într-o porţiune a sa, astfel că în spatele acestei linii "de sudură" apare un volum al stomacului în care nu mai ajunge mâncarea. Deci stomacul s-a micşorat.
O altă operaţie prin incizie cu bisturiul face o modificare la intestinul gros. Intestinul gros devine un fel de literă "Y", adică se mută mai jos canalele de scurgere a bilei şi a secreţiilor pancreasului. Astfel că digerarea alimentelor se face pe o porţiune mai scurtă a intestinului subţire modificat în "Y". Implicit, digestia este împuţinată şi obezul slăbeşte.
Citește pe Antena3.ro