x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Extract de sunatoare contra HIV/SIDA

Extract de sunatoare contra HIV/SIDA

de Magdalena Popa    |    03 Dec 2005   •   00:00
Extract de sunatoare contra HIV/SIDA

O noua proteina, extrasa din sunatoare, impiedica multiplicarea HIV-1, care provoaca SIDA. Aceasta descoperire ar putea folosi unei noi clase de medicamente anti-HIV.

Un grup de cercetatori americani de la Scoala de Medicina a Universitatii Temple din Philadelphia sustine ca HIV-1 (virusul care provoaca SIDA) poate fi tinut sub control cu ajutorul unei proteine extrase din sunatoare. Concluziile studiului efectuat de americani au aparut recent in publicatia de specialitate Gene Therapy.

DESCOPERIRE. Doctorul Kamel Khalili, director al Centrului de Neurovirologie din Philadelphia, si-a propus, impreuna cu un grup de colegi, sa examineze efectele extractelor din sunatoare asupra HIV. Cultura de laborator nu este una simpla, de celule de sunatoare, ci de celule ale unor tesuturi speciale, formate intr-o zona in care planta a fost rupta sau lovita. Scopul studiului a fost sa se obtina acel extract cu actiune antivirala. Noi suntem convinsi ca extractul de sunatoare neutralizeaza actiunea genei HIV-1 si dezvoltarea ei, precizeaza Kamel Khalili. Incurajati de aceasta descoperire, cercetatorii americani au mers mai departe, reusind izolarea proteinei antivirale. Si cum proteina de care se legau atatea sperante nu avea nici un nume, ea a fost botezata "p27SJ". Proteina are caracteristici unice, a exclamat Kamel Khalili. "Precizez ca este o proteina vegetala si, dupa cunostintele mele, nu exista nici o proteina asemanatoare la nivelul celulelor mamiferelor", a continuat Kamel Khalili.

SPERANTE
Aceasta descoperire poate fi punctul de plecare pentru noi medicamente din ce in ce mai eficiente in lupta contra SIDA, spune specialistul nostru, doctorul Daniel Popescu.

"Dar pentru aceasta, studiul cercetatorilor americani trebuie continuat. Si sa nu uitam ca lupta contra HIV este o cursa contra cronometru. La ora actuala, SIDA este un veritabil flagel al omenirii. Potrivit statisticilor OMS, pe planeta noastra, zilnic aproximativ 8.000 de persoane mor din cauza SIDA. Din pacate, cele mai multe victime sunt persoane tinere", semnaleaza doctorul Daniel Popescu.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sunatoare