x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fibrom distrus cu ultrasunete

Fibrom distrus cu ultrasunete

de Magda Marincovici    |    09 Iun 2009   •   00:00
Fibrom distrus cu ultrasunete
Sursa foto: /iStock

Un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) cuplat la ultrasunete este pe punctul de a revoluţiona tratamentul fibromului uterin, tumoare benignă foarte frecventă. Bilanţul acestei tehnologii a fost prezentat la Congresul Asociaţiei franco-israelian de imagistică medicală de la Tel Aviv.



Noua tehnologie permite distrugerea fibromului fără anestezie, fără spitalizare, fără bisturiu, fără concediu medical. În plus, noua tehnologie ar putea fi extinsă şi la alte patologii, cum sunt metastazele osoase, cancerul sânului, al ficatului... Această tehnică a fost inventată de o tânără din Haifa şi materializată de tineri ingineri care activează în armată în domeniul geolocalizărilor. Ei au avut ideea de a asocia RMN cu ultrasunetele focalizate cu scopul de a distruge, sub control, tumorile. Fibromul uterin este o tumoră benignă a uterului, asupra căreia se intervine chirurgical în caz de complicaţii: sângerări, dureri. Pentru a reduce numărul intervenţiilor chirurgicale, echipa israeliană a imaginat un nou dispozitiv care, practic, elimină tumoarea.

Avantaje

Pacienta vine dimineaţa, este supusă unei sedări uşoare, astfel încât aceasta este conştientă, apoi este supusă tratamentului şi revine la domiciliu în cursul aceleiaşi zile. Concret, pacienta este întinsă pe burtă, cu jumătatea inferioară a corpului în cilindrul aparatului RMN, iar fasciculul de ultrasunete este dirijat astfel încât să atace exclusiv tumoarea. Cu ajutorul RMN este monitorizată temperatura organelor din vecinătatea fibromului, precum şi temperatura pielii. Dacă pacienta reclamă cea mai mică senzaţie de "arsură", imediat se întrerupe fasciculul de ultrasunete. În aceste zile, la CHU Tours din Franţa, au beneficiat de noua tehnică 63 de paciente cu fibrom, finalizate cu succes, fără efecte secundare. Revista Obstetrics&Gynecologie a publicat, în urmă cu câteva luni, un bilanţ complet al 359 de paciente, în termeni de eficienţă şi de calitate a vieţii la doi ani după ce au fost supuse acestei tehnici cu un procent foarte redus de complicaţii. La ora actuală, această nouă tehnololgie medicală, care şi-a dovedit performanţele în faţa chirurgiei clasice, este încă o problemă în Franţa, sub aspectul decontării costurilor prin sistemul asigurărilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă