x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gravidele şi fumatul

Gravidele şi fumatul

25 Sep 2007   •   00:00

Eşti fumătoare şi plănuieşti să ai un copil? Toate indicaţiile medicilor subliniază necesitatea renunţării la fumat chiar inainte de conceperea unui copil. Pentru că ţigările scad şansele ca femeia să rămănă insărcinată.

Eşti fumătoare şi plănuieşti să ai un copil? Toate indicaţiile medicilor subliniază necesitatea renunţării la fumat chiar inainte de conceperea unui copil. Pentru că ţigările scad şansele ca femeia să rămănă insărcinată. Un studiu realizat in Danemarca a scos la iveală că femeile care fumează intre cinci şi nouă ţigări pe zi pot aştepta conceperea unui copil o perioadă mai mare cu 12 luni decăt nefumătoarele.

Nu renunţaţi brusc!

Contrar percepţiei generale, femeile care au rămas insărcinate fără să fi plănuit acest eveniment nu trebuie să renunţe brusc la ţigară, arată specialistul nostru, conf. dr Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Şerban Vodă". De ce? Renunţarea la fumat este percepută de organismul femeii ca un şoc. Dacă pănă la sarcină ea fuma peste un pachet de ţigări pe zi şi după ce a primit marea veste renunţă brusc la fumat, atunci femeia intră in sevraj. Iar starea de rău, de nelinişte şi iritabilitate a mamei este resimţită şi de făt. Renunţarea la ţigară in cazul unei fumătoare inrăite poate duce chiar la un avort spontan. "De aceea, mamelor obişnuite să fumeze 20-30 de ţigări pe zi li se recomandă să se lase treptat de acest viciu. In prima parte a sarcinii să nu fumeze mai mult de cinci ţigări zilnic, iar, pe măsură ce sarcina avansează, să reducă treptat căte o ţigară pănă cănd va renunţa complet la fumat.

Dar femeia gravidă fumătoare trebuie să conştientizeze că prin acest viciu pune sănătatea copilului ei in pericol. Iar conduita cea mai bună atăt pentru femeie, căt şi pentru făt este să se lase de fumat inainte de a concepe un copil", arată dr Daniel Popescu.

Riscuri

Tabagismul afectează copilul atăt in timpul vieţii intrauterine, căt şi după naştere. Astfel, mamele fumătoare aduc pe lume copii cu o greutate mai mică decăt cei care au şansa de a avea părinţi nefumători. Greutatea redusă la naştere este asociată cu riscul de moarte subită sau de imbolnăvire incă din primii ani de viaţă. In plus, bebeluşii cu mame dependente de tutun se nasc inainte de termen sau vin pe lume cu malformaţii congenitale puse pe seama substanţelor nocive din ţigară. Sarcina extrauterină este de asemenea considerată de specialişti o consecinţă a obiceiului nefast al mamei. Cercetările in domeniu au arătat că riscurile asupra fătului cresc dacă mamele continuă să fumeze şi in ultimele trei luni de sarcină.

Â

MALFORMAŢII. Un grup de cercetători din Statele Unite a descoperit că femeile insărcinate care fumează zilnic mai puţin de jumătate dintr-un pachet prezintă un risc de 29% de a naşte un copil cu malformaţii ale măinii: cu degete in plus (polidactilie), in minus sau cu degetele lipite la măini sau la picioare (sindactilie). Iar cu căt mama fumează mai multe ţigări pe zi, cu atăt creşte riscul anomaliilor congenitale ale bebeluşului. Conform statisticilor, unul din 2.000-2.500 de bebeluşi are degetele lipite la măini sau la picioare, in timp ce polidactilia apare la unul din 600 de nou-născuţi.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii