x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Leziuni pe pleoapa

Leziuni pe pleoapa

30 Aug 2004   •   00:00

Conferentiar Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftamologice, spune ca traumatismele pot rasfrange pleoapa spre interior, dar si spre exterior, astfel ca lacrimile curg pe obraz si nu mai umidifica corneea.

Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Interventia de remediere este usoara. Uneori, din cauza unor defecte din nastere, pleoapa este cazuta, parca omul doarme tot timpul. Unele paralizii conduc si ele la caderea pleoapei, care se trateaza fie medicamentos, fie se recurge la operatie. Paraliziile si parezele pot duce la o situatie stanjenitoare, pleoapa neinchizandu-se si ochiul ramanand mereu deschis, dar multe cazuri se rezolva cu tratament.

Trebuie sa se puna in ochi lacrimi artificiale si gel ca sa nu se usuce corneea in somn. Uneori se apeleaza la operatie. Daca pareza e mica, se cos pleoapele una de alta doar la capete, daca insa pareza e mare, se cos pleoapele una de alta total, pentru a salva umidificarea ochiului. Se intampla sa apara si unele leziuni pe pleoape, care nu trec: se acopera de coaja care cade si rana nu se inchide. Aceste leziuni pot ascunde niste cancere de pleoapa, dar ele se rezolva printr-o operatie minima, daca sunt descoperite devreme.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă