S-a arătat că, diabetul fiind o boală parşivă, care dă semnale neclare şi te macină pe tăcute, omul trebuie să fie atent totuşi la nişte stări ce apar ciudat.
Astfel, când un om are foame, mănâncă mult, dar fără folos, fiindcă slăbeşte, şi când bea apă multă poate fi bănuit că s-a instalat diabetul. Doctorul Mihaela Ionescu, unul dintre diabetologii importanţi de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu", spune că omul trebuie să fie atent şi să sesizeze dacă brusc i se deteriorează vederea.
Diabetul, care atacă şi vasele mari, dar mai ales vasele mici, poate produce hemoragii în retină. Un examen la oftalmologie arată modificarea specifică vaselor retinei în testul fundului de ochi. Tot prin deteriorarea vaselor mici, dar şi a reţelei nervoase, diabetul poate da unele semnale la picioare. Diabeticul trebuie să-şi inspecteze de două ori pe săptămână picioarele, să verifice dacă pielea lor e întreagă şi n-au apărut mici răni. Bolnavul de diabet nu trebuie să-şi taie unghiile adânc, din carne, pentru ca nu cumva acestea să sângereze.
Cum diabetul afectează şi reţeaua nervoasă, diabeticul nu are dureri la picioare. El nu simte că pantoful l-a ros sau că are o zgârietură şi din aceste zgaibe, care nu se vindecă şi nu dau dureri, se poate ajunge la tăierea piciorului. Când bolnavul de diabet observă cea mai mică iritaţie sau zgaibă la picioare, trebuie să meargă la medic.
Proasta circulaţie în picioare face ca rănile să se închidă greu şi să se infecteze. Aşa se face că se ajunge la gangrena piciorului, adică la ţesuturi moarte, şi atunci piciorul trebuie amputat. În arterită, la diabetic, amputaţia piciorului trebuie să se efectueze cât mai sus, unde mai există circulaţie sangvină şi se poate cicatriza tăietura operaţiei. Amorţelile şi cârceii în picioare sunt semne de neuropatie diabetică. Adică, boala distruge progresiv nervii senzitivi şi motori de la membrele inferioare.
Citește pe Antena3.ro