Nodulii mamari - umflături de diferite dimensiuni care apar la nivelul sânilor - reprezintă un motiv frecvent de prezentare la cabinetul medicului ginecolog.
Cu toate că, potrivit statisticilor, numai 20% dintre nodulii mamari au potenţial malign, nu este uşor să deosebim simptomele unui cancer de sân de cele ale unei afecţiuni benigne a sânului, care favorizează formarea nodulilor: chisturi (nodul umplut cu lichid), fibroadenom (nodul format în ţesutul glandelor, întâlnit mai des la femei cu vârste între 20 şi 30 de ani), abcese mamare sau lipoame (tumoare formată din ţesut adipos).
De exemplu, modificarea formei şi a mărimii sânului sunt schimbări care apar şi la sânii sănătoşi, însă pot constitui şi un prim semn al cancerului. La unele femei, nodulii provoacă dureri locale, senzaţie de căldură, tensiune şi usturime în sâni, în timp ce la altele nu se manifestă în nici un fel.
Cauzele apariţiei nodulilor mamari sunt: genetice, hormonale (în perioada de creştere şi în timpul menstruaţiei, sânii sunt adesea umflaţi şi prezintă noduli), lăuzia (femeile care alăptează pot dezvolta o inflamaţie a sânului - mastita, cu aspectul unui nodul mic, dureros), sarcina, traumatisme la nivelul sânului sau prezenţa cancerului mamar (de obicei, în acest caz, nodulul este nedureros, dur şi neregulat).
Profesorul Gabriel Bănceanu, medic primar obstetrică-ginecologie de la Maternitatea Polizu din Bucureşti, recomandă femeilor să-şi autoexamineze săptămânal sânii. În perioada menstruaţiei, faceţi examinarea în ultima zi a menstrei, când sânii sunt mai puţin sensibili la palpare. În caz de sarcină sau de menopauză, alegeţi o zi din fiecare lună.
Dacă în urma autopalpării sânilor aţi descoperit un nodul, nu intraţi în panică! Statisticile confirmă că din zece noduli mamari nouă sunt necanceroşi. Suspiciunea cu privire la existenţa unui cancer mamar poate fi înlăturată printr-o examinare efectuată de medic, cumulată cu analize specifice: biopsie (prelevarea şi analizarea microscopică a unui fragment mic de ţesut sau nodul), mamografia sau ecografia (folosind principiul ultrasunetelor, metoda stabileşte dacă sunt chisturi umplute cu lichid sau noduli în ţesutul glandular).
Tratamentul nodulilor benigni include medicaţie hormonală (contraceptive), unguente, suplimente nutritive şi remedii homeopate. În cazul nodulilor maligni, tratamentul constă în intervenţie chirurgicală, chimioterapie şi radioterapie.
AUTOEXAMINARE
Specialiştii spun că o femeie trebuie să-şi supravegheze sânii, pentru a depista nodulii cu dimensiuni mai mici de 6 milimetri. În acest sens, se recomandă ca autoexaminarea să se facă sub duş, cu mâinile săpunite, pentru a observa mai bine conturul şi textura sânului. Nu uitaţi să exploraţi şi zona subraţului.
Sfatul medicului
Autopalparea săptămânală a sânilor este metoda de depistare a nodulilor, la îndemâna oricărei femei. Orice modificare apărută la nivelul sânului, indiferent dacă ne deranjează sau nu, trebuie rapid semnalată unui medic ginecolog sau medicului de familie, precizează prof. Gabriel Bănceanu.
Citește pe Antena3.ro