x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Noi reguli privind controalele în farmacii

Noi reguli privind controalele în farmacii

27 Aug 2008   •   00:00

Colegiul Farmaciştilor a solicitat schimbarea modului în care se efectuează controalele în farmacii. Reprezentanţii Colegiului cer să aibă observatori care să asiste la controalele din farmacii, alături de inspectorii Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Colegiul Farmaciştilor a solicitat schimbarea modului în care se efectuează controalele în farmacii. Reprezentanţii Colegiului cer să aibă observatori care să asiste la controalele din farmacii, alături de inspectorii Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Solicitarea a fost făcută în cadrul dezbaterii privind Legea farmaciei, organizată de Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor. La dezbatere au participat reprezentanţi ai Direcţiei Farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), ai Colegiului Farmaciştilor, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi ai Consiliului Concurenţei. Printre propunerile de modificare a actului normativ s-au mai numărat: înfiinţarea noilor farmacii să fie autorizată de Direcţia Farmaceutică din MS, definirea exactă a centrelor comerciale în care pot fi înfiinţate farmacii, menţinerea până în 2010 a criteriului demografic conform căruia o farmacie trebuie să deservească minimum 2.500 de persoane.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu, a acuzat lipsa unui control real asupra farmaciilor. “Avem patru inspectori la nivelul Ministerului Sănătăţii. Sunt patru inspectori la peste 5.400 de farmacii. Nici dacă s-ar duce zilnic în control nu ar putea acoperi măcar o dată la trei ani controlul. Sunt aproape 20% din farmacii care nu funcţionează cu farmacist, sunt unităţi intitulate farmacii fără autorizaţie din partea Ministerului Sănătăţii, sunt farmacii în care stau asistenţi, iar farmacistul nu există sau stă acasă, iar controlul chiar lipseşte”, a spus Clara Popescu.

Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor va redacta un raport, care va fi înaintat plenului Camerei. Senatul a respins proiectul de lege privind farmaciile la 11 mai 2006, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă farmacii