O cremă folosită în tratarea unor forme incipiente de cancer de piele ar putea fi la fel de utilă pentru eliminarea ridurilor şi pentru împrospătarea tenului, potrivit unui studiu american, publicat în revista Archives of Dermatology.
Cercetătorii americani au declarat că Efudex, crema folosită în tratamentul împotriva keratozei actinice, o formă incipientă, precanceroasă, a carcinomului scuamos celular (SCC), ameliorează aspectul pielii, eliminând petele de roşeaţă, punctele maronii şi ridurile şi îmbunătăţind coloraţia naturală a pielii.
În opinia cercetătorilor americani de la Universitatea din Michigan, această cremă determină organismul să reacţioneze pentru vindecarea rănilor tegumentului, prin stimularea producţiei de colagen, care estompează ridurile.
Crema Efudex este folosită de peste patru decenii pentru tratarea keratozei actinice, o maladie care se manifestă prin apariţia pe piele a unor protuberanţe acoperite de o crustă. Acestea apar, de regulă, în zonele expuse razelor solare: pe faţă, pe gât, pe antebraţe sau pe buze.
Tratamentul cu Efudex, un medicament cunoscut şi sub numele de Fluorouracil, nu este lipsit de neplăceri. La scurt timp după aplicarea cremei, pielea se înroşeşte şi se inflamează.
După terminarea tratamentului, însă, pacienţii au declarat că pielea lor este mult întinerită, protuberanţele precanceroase dispar în totalitate, iar aspectul pielii lor este mult îmbunătăţit.
Studiul a fost efectuat pe 21 de pacienţi cu vârstele cuprinse între 56 şi 85 de ani, care sufereau de keratoză actinică sau de arsuri solare. Voluntarii au folosit această cremă de două ori pe zi, timp de două săptămâni. Medicii au monitorizat schimbările suferite de piele, recoltând probe faciale pentru biopsie, timp de şase luni.
Cercetătorii americani au declarat că această cremă a avut un efect semnificativ. "Pielea pacienţilor era mult mai moale. Textura ei a fost ameliorată şi pacienţii aveau mai puţine riduri pe partea superioară a obrazului şi în jurul ochilor", a explicat Dana Sachs de la Universitatea din Michigan. Medicii au constatat, totodată, că pielea voluntarilor părea mai puţin palidă şi avea mai puţine puncte şi pete maronii.
Keratoza actinică este cauzată de arsurile solare repetate şi poate să evolueze spre forme de carcinom scuamos celular, una din cele două forme comune ale cancerului de piele, care afectează anual peste un milion de persoane pe plan mondial. Aceste afecţiuni sunt uşor de tratat şi provoacă de foarte puţine ori decesul pacienţilor, cu excepţia cazurilor în care sunt complet neglijate.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro