x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS - Bolile infecţioase ameninţă lumea

OMS - Bolile infecţioase ameninţă lumea

de Luminita Ciobanu    |    25 Aug 2007   •   00:00

Bolile infecţioase apar mai rapid in lume, răspăndindu-se foarte uşor şi devenind tot mai dificil de tratat.

In raportul anual, referitor la starea sănătăţii in lume, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că există o posibilitate sporită ca o altă boală gravă ca SIDA, SARS sau ebola, care ar putea ucide milioane de persoane, să apară in anii următori. Potrivit OMS, incepănd din anii ‘70 au fost identificate in fiecare an una sau mai multe boli, ceea ce inseamnă că in prezent există peste 40 de boli care erau necunoscute in urmă cu o generaţie. OMS arată că in aceste condiţii sunt imperios necesare intensificarea eforturilor de combatere a bolilor infecţioase, cooperarea in domeniul medical şi in cel farmaceutic.


EPIDEMII. In ultimii cinci ani, experţii OMS au verificat peste 1.100 de epidemii provocate de diferite boli. Pericolul epidemiilor este accentuat de deplasarea rapidă, in toate colţurile planetei, a unui număr foarte mare de oameni. Raportul OMS arată că peste două miliarde de oameni folosesc anual avionul, ceea ce asigură un mediu propice pentru răspăndirea bolilor. In document se precizează că "un focar sau o epidemie dintr-o parte a lumii poate deveni un pericol iminent in altă parte, in decurs de numai căteva ore". Raportul cere noi eforturi pentru monitorizarea, prevenirea şi controlul bolilor care ar putea genera epidemii, cum sunt holera, febra galbenă şi infecţiile cu meningococ.


Cauze

OMS a avertizat că eforturile globale pentru a controla bolile infecţioase au fost puse deja intr-un "grav pericol" de rezistenţa la antibiotice, o consecinţă a folosirii incorecte a acestora şi a tratamentelor medicamentoase ineficiente. Printre pericolele enumerate de OMS la adresa sănătăţii publice mondiale se mai numără accidentele industriale şi catastrofele naturale, care atrag după ele declanşarea unor epidemii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă