x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Operaţie fără bisturiu

Operaţie fără bisturiu

de Magda Marincovici    |    19 Iul 2007   •   00:00
Operaţie fără bisturiu
Sursa foto: Lucian Alecu/

In premieră, la o clinică particulară din Toulouse a fost implantată o valvă fără a se mai folosi bisturiul. Noua tehnică este recomandată pacienţilor inoperabili sau celor care prezintă risc inalt in cazul chirurgiei cardiace clasice.Â



In premieră, la o clinică particulară din Toulouse a fost implantată o valvă fără a se mai folosi bisturiul. Noua tehnică este recomandată pacienţilor inoperabili sau celor care prezintă risc inalt in cazul chirurgiei cardiace clasice. Â


In curănd, multe operaţii pe cord deschis vor aparţine trecutului. Deoarece este posibilă folosirea unei căi speciale de a ajunge la valva aortică. Ea a fost deja aplicată, in premieră, intr-o clinică particulară din Toulouse.


Pănă acum, acest tip de intervenţie chirurgicală impunea deschiderea toracelui. Nimic comun cu tehnica nouă folosită recent la Clinica Pasteur din Toulouse. Inlocuirea valvei aortice - asemănătoare unei clapete, situată intre ventriculul stăng şi artera aortă - a fost realizată efectiv cu ajutorul unui cateter purtător al unei proteze, introdus la nivelul arterei femurale. Noua tehnică se bazează pe un sistem numit Corevalve Ravalving care a fost conceput şi realizat de către profesorul Jean Claude Laborde din Toulouse, impreună cu doctorul Jacques Seguin, specialist in chirurgie cardio-toracică in acelaşi oraş.


STATELE UNITE. Potrivit informaţiilor oferite de comunicatul Clinicii Pasteur din Toulouse, deşi autorii acestui tip de intervenţii sunt francezi, această tehnică operatorie este mult mai frecvent folosită in ţările Europei de Nord şi in Statele Unite decăt in Franţa. Astfel, peste 200 de pacienţi au fost trataţi prin noua tehnică in nordul Europei şi in SUA. In Franţa, primul implant de acest tip a avut loc la 19 iunie la Centrul Universitar de la Salpetriere din Paris, iar a doua, la Clinica Privată Pasteur din Toulouse. Calculele arată că aproximativ intr-o oră inima pompează 300-400 litri de sănge, iar intr-o zi intre 7.000 şi 10.000 de litri. De aceea este esenţial ca inima să fie intr-o stare bună de funcţionare. Pacienţii selectaţi pentru implantul valvei pe cale percutanată sunt bolnavi declaraţi inoperabili sau cu risc inalt in cazul intervenţiilor chirurgicale clasice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă