x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pielea îmbătrâneşte în trei feluri

Pielea îmbătrâneşte în trei feluri

de Florin Condurateanu    |    09 Aug 2009   •   00:00

Profesor doctor Anca Simionescu, medic specia­list în dermatologie, nume cunoscut în ştiinţa der­ma­tologică internaţională, ne dă sfaturi utile privind expunerea la soare.

Cei mai mulţi români şa­teni-bruneţi se încadrează în tipul 3. Astfel, în primele trei zile de concediu la mare, aceştia trebuie să se un­gă cu agent ecran 15, iar restul zilelor cu agent ecran 8. Tipul 2, respectiv blonzii cu ochi albaştri nu trebuie să stea deloc la soare, să evite plaja între orele 11:00 şi 16:00 şi oricum să se ungă pe piele cu agent de protecţie 20 sau 30.

Trebuie să se înţeleagă că efectul agentului de protecţie pe piele durează doar două ore, deci ungerea cu agent ecran trebuie să se re­înn­o­ias­că din două în două ore. Se umple podul palmei cu cre­mă şi se aplică în strat uniform pe piele. Era o vreme în care, cunoscându-se puţine lucruri despre protecţia agen­ţilor ecran, oamenii se ardeau la plajă şi apoi îşi dă­deau cu iaurt. Asta este o aiureală şi trebuie făcută de­­osebirea între o înroşire a pielii, numită actinită, şi for­ma severă, numită insolaţie.

 În insolaţie apar febră, văr­sături, ameţeli, deshidratare, carne vie din piele. Omul trebuie să iasă din zona cu soare, să bea multe li­chide, să ia medicamente antihistaminice, să se ungă cu substanţe pe bază de hidrocortizon şi să înghită câte o aspirină.

Când apare cojirea pielii e semn că dedesubt s-a refăcut ţesutul şi pielea s-a reparat sub arsură. E bine de ştiut că oamenii blonzi trebuie să-şi dea cu agent ecran chiar în oraş în timpul verii, când se duc la ser­viciu, cu haine decoltate. Cei care lucrează în interior, în timpul vacanţelor, când se expun la soare cu brutalitate, pot face cancerul acela dur, melanom.

Cons­truc­torii, ţăranii, marinarii, care se expun mult timp la soare, au o îmbătrânire mai devreme a pielii şi riscă să fa­că acel cancer mai blând, carcinom. Există trei fe­luri de îmbătrânire a pielii. O îmbătrânire cro­no­lo­gi­că prin trecerea anilor, când se inversează procentul de elastină-colagen şi apar ridurile; mai există o îm­bă­trâ­nire hormonală; şi a treia îmbătrânire a pielii, ce se ac­ce­lerează prin expunerea la soare la ultravioletele A.

×