Ministerul Sănătăţii va aloca un fond special pentru prevenirea diabetului şi bolilor metabolice, după ce programul naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei a scos la iveală că există un risc alarmant de îmbolnăvire chiar şi în rândul copiilor, au declarat diabetologii români prezenţi la un simpozion de la Poiana Braşov. "Acum 30 de ani, dacă depistam diabetul la o persoană având sub 20 de ani era o excepţie. În prezent, numărul cazurilor de diabet a crescut alarmant şi numărul copiilor cu astfel de afecţiuni este tot mai mare.
Ministerul Sănătăţii va aloca un fond special pentru prevenirea diabetului şi bolilor metabolice, după ce programul naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei a scos la iveală că există un risc alarmant de îmbolnăvire chiar şi în rândul copiilor, au declarat diabetologii români prezenţi la un simpozion de la Poiana Braşov. "Acum 30 de ani, dacă depistam diabetul la o persoană având sub 20 de ani era o excepţie. În prezent, numărul cazurilor de diabet a crescut alarmant şi numărul copiilor cu astfel de afecţiuni este tot mai mare. Trebuie să protejăm această categorie, mai ales de tentaţiile oferite de alimentaţia modernă şi de viaţa sedentară", a spus prof. dr Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Institutului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu". El a anunţat că diabetologii vor pregăti un program pentru prevenirea diabetului şi a bolilor metabolice, pe care-l va transmite Ministerului Sănătăţii (MS).
Conf. dr Gabriela Roman, din Cluj, a explicat, de asemenea, că cele mai mari probleme pentru apariţia diabetului zaharat de tip 2 sunt date de obezitate. "Trebuie să educăm populaţia pentru un stil de viaţă sănătos, pentru o alimentaţie bogată în legume, cereale, fructe, alimente cu conţinut redus de grăsimi şi mai ales fără prăjeală şi fast-food", a spus medicul. Ea crede că un prim pas pentru dezvoltarea acestui program este colaborarea cu Ministerul Educaţiei în vederea educării elevilor din toate ciclurile de învăţământ.
Citește pe Antena3.ro