Deviza în timpul meselor de Sărbători este să mâncăm din toate câte puţin. Continuă să ne sfătuiască un medic important de nutriţie, medicul primar Mihaela Ionescu de la Institutul de Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice "N. Paulescu".
Cu măsură trebuie să mâncăm şi dulciurile, fiindcă atât cozonacii, cât şi torturile aduc cantităţi mari de hidraţi de carbon şi multe calorii. Cei cu diabet să mănânce cu compasul. Alimentele preparate prin afumare sunt delicioase, dar atât mezelurile, cât şi brânzeturile afumate, mai ales la cetina de brad, au un potenţial cancerigen ridicat.
Oamenii cu tulburări gastrice, de exemplu ulcere, să evite acriturile şi prăjelile. Să nu sară calul când este vorba de mâncat murături, ciorbă de potroace etc. Cei cu suferinţe biliare să se ferească de alimente grase şi afumate. Bolnavii cu necazuri la colon, cei cu colite să evite varza, fasolea, care sunt mai indigeste şi rău tolerate de colon. Maioneza trebuie evitată de cei cu colite. Cei cu colite, cu boli hepatice să se abţină de la legumele şi fructele proaspete, adică crude, mai bine să le mănânce coapte sau fierte.
Bolnavii de diabet pot să mănânce şi ei o felie de cozonac, dar făcut cu zaharoză şi dacă mănâncă acest cozonac să reducă pâinea. Diabeticii trebuie să evite excesul de fructe dulci: banane, portocale, struguri. Toate sfaturile prezentate până acum se referă la bolnavii digestivi.
Care sunt recomandările pentru cei cu boli cardiovasculare. Ei nu trebuie să consume mâncăruri şi produse sărate, deoarece prin sare reţin lichide şi suprasolicită inima. Bolnavii renali trebuie să aibă o oarecare restricţie la proteine, adică mai puţină carne şi produse din carne. Şi ca un sfat general, de Sărbători, ca întotdeauna, să ne ridicăm de la masă cu senzaţia că ar mai încăpea ceva în stomacul nostru.
Citește pe Antena3.ro