x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei RECOMANDĂRI/Spanacul şi loboda din gură

RECOMANDĂRI/Spanacul şi loboda din gură

de Florin Condurateanu    |    27 Feb 2009   •   00:00
RECOMANDĂRI/Spanacul şi loboda din gură

Ne dă târcoale primăvara şi ne trage de mânecă să fim atenţi ce punem în farfurie, fiindcă sezonul rece ne-a mai secătuit de vitamine şi săruri minerale. Ce trebuie să facem cu mâncarea noastră în timp de primăvărare? Face recomandări ştiinţifice, nu bârfe de trei lei despre cure de slăbire, un medic specialist în nutriţie şi boli metabolice, medic primar doctor Mihaela Ionescu de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu".



În zilele de primăvară este bine să facem o cură de legume şi fructe.

Să mâncăm pe îndestulate salate, ciorbă de lobodă, urzici, ştevie, spanac, care au răsărit pe tarabele din pieţe. În felul acesta, aducem vitamine, în special vitamina C şi vitamina A, dar şi săruri minerale, în special potasiu şi magneziu. Spun unii că este bine să mănânci legumele, dar şi fructele crude şi să le fereşti de foc, fiindcă acesta distruge din bogăţia de elemente valoroase conţinute. Este adevărat că legumele este cel mai bine să le mănânci crude, fiindcă în salate aduci astfel mai multe vitamine şi săruri minerale. Dar sunt oameni care nu suportă crudităţile.

Aşa că lor li se recomandă să fiarbă legumele. În stare fiartă se împuţinează vitaminele şi sărurile, dar tot rămân suficiente pentru organism, precizează dr Mihaela Ionescu.

ANEMIILE
O altă vorbă care umblă este că spanacul e bogat în fier şi corectează anemiile. Adevărul e doar în parte real. Căci fierul din spanac nu se prea absoarbe în intestin. Totuşi, este bine să mănânci spanac, fiindcă fibrele din el alungă constipaţia, cea care ne păstrează toxinele în organism. Cei care sunt vlăguiţi de stări de astenie trebuie să înghită suplimente nutritive pentru a-şi aduce în corp o dată cu ele vitamine, minerale, acizi graşi esenţiali, aminoacizi. Dar dr Mihaela Ionescu are şi aici un avertisment de făcut. Suplimentele nutritive conţin multe vitamine B1 şi B6, care stimulează pofta de mâncare, deci trebuie să fim atenţi să nu îngroşăm silueta şi să mâncăm cumpătat, pentru a nu aşeza pe noi kilograme în plus. De fapt, cura de vegetale nu îngraşă. Şi apoi, primăvara, prin timpul însorit, ne sporeşte cheful de a ne plimba, deci omul face mai multă mişcare şi, fără să observe, luptă cu îngrăşarea.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă