x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Remedii - Trei plante contra durerilor de spate

Remedii - Trei plante contra durerilor de spate

de Steluta Indrei    |    15 Mai 2006   •   00:00
Remedii - Trei plante contra durerilor de spate

Un cocteil din extracte de salcie, gheara diavolului si ardei iute este la fel de eficient in calmarea durerilor de spate ca si tratamentul medicamentos, arata o serie de teste clinice realizate la Institutul Canadian de Cercetare.

O echipa de cercetatori canadieni a testat efectele extractelor de salcie, gheara diavolului si ardei iute pe un grup de 1.567 de pacienti suferind de lombalgii (dureri de spate) cronice sau acute. Voluntarii au participat la o serie de zece teste clinice.

Potrivit rezultatelor, o cantitate ce variaza intre 50 mg si 100 mg de extract din radacina de gheara diavolului (harpagophytum) are efecte antiinflamatoare comparative cu medicamentele de acest fel. In urma testelor s-a stabilit ca o doza zilnica de 60 mg din acest extract calmeaza durerea de spate la fal ca un antiinflamator clasic, dar fara efectele adverse ale acestuia din urma. Medicamentele antiinflamatoare prezinta efecte nedorite dintre cele mai grave asupra tubului digestiv, ficatului, inimii. Extractul din gheara diavolului - o planta originara din sudul Africii - este cunoscut si pentru inlaturarea durerilor reumatice si redarea mobilitatii articulare. Acest extract se gaseste la plafar sub forma de capsule.

Studiul a mai evidentiat ca extractul de salcie inlocuieste cu succes aspirina, indicata ca analgezic in cazul lombalgiilor. Substanta activa a extractului nu este alta decat salicina, molecula din care se obtine aspirina. 240 mg de salicina naturala zilnic s-a dovedit doza ideala pentru calmarea durerilor de spate.

De asemenea, cercetatorii au precizat ca extractul de ardei iute aplicat sub forma de cataplasme imbunatateste circulatia sangvina la nivelul zonei dureroase. Capsicina, substanta care da gustul iute al ardeiului, are actiune revulsiva si vasodilatatoare. Cataplasmele cu capsicina aplicate de trei-patru ori pe zi au aceleasi efecte ca si cremele sau gelurile indicate in cazul durerilor de spate.

Specialistii atrag atentia ca, alaturi de fitoterapie, pacientul cu dureri de spate va invata o serie de exercitii pe care este bine sa le repete zilnic acasa. Exercitiile pentru spate, mersul pe jos, inotul si mersul pe bicicleta permit tonifierea musculaturii coloanei vertebrale. Kinetoterapia nu este insa indicata in cazul lombalgiilor acute.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă spate