x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Epidemia de rujeola

Sanatate - Epidemia de rujeola

28 Noi 2005   •   00:00
Sanatate - Epidemia de rujeola

Au fost inregistrate 2.590 de cazuri de rujeola si opt decese. Vaccinarea antirujeolica a copiilor sub 1 an si a celor care au implinit 7 ani este prima masura pentru limitarea extinderii epidemiei.

In prezent, sunt inregistrate cazuri de rujeola in 31 de judete ale tarii si in Bucuresti. O treime din paturile sectiei de pediatrie de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti este ocupata de copii bolnavi de rujeola.

Cele mai multe imbolnaviri au fost confirmate in judetele Constanta (455 de cazuri), Prahova (304 cazuri), Bihor (230 de cazuri) si municipiul Bucuresti (185 de cazuri). Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", ne-a declarat ca, din cele 300 de paturi din sectia de pediatrie, 79 sunt ocupate de copii bolnavi de rujeola.

In timp ce directorii de spitale sunt acuzati de management defectuos, Ministerul Sanatatii nu a organizat in acest an licitatia pentru achizitionarea vaccinului antirujeolic. Din aceasta cauza copiii nu au fost imunizati si s-a declansat epidemia.

AVERTISMENT. Potrivit specialistilor, este alarmat ca boala a aparut in forme grave la sugarii care nu pot fi vaccinati inainte de 1 an, ea fiind transmisa de copiii care nu au fost imunizati la timp. Astfel, unii copii spitalizati sunt in stare foarte grava. Confrutat cu aceasta epidemie, Ministerul Sanatatii (MS) a emis un comunicat prin care cere masuri de urgenta pentru stoparea epidemiei. Mai mult, avanseaza ca solutie, daca este cazul, reducerea varstei de imunizat. Trebuie precizat ca vaccinarea antirujeolica se efecuteaza intre 12 si 15 luni, cu un rapel la 7 ani.

"In opinia specialistilor din Comisia de Epidemiologie a MS, o campanie de vaccinare in masa ar fi trebuit sa aiba loc in perioada 2002-2003, astfel incat epidemia de rujeola din 2004-2005 sa poata fi evitata", se arata in comunicatul MS.

Organizatia Mondiala a Sanatatii nu recomanda vaccinarile suplimentare efectuate dupa debutul unei epidemii de rujeola, situatie in care se afla copiii din Romania. Principala masura de reducere a dimensiunilor epidemiei este izolarea. In perioada septembrie 2004-octombrie 2005 a fost raportat la MS un numar de 2.590 de cazuri de rujeola.

ERUPTIE
Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa acuta, foarte contagioasa, caracterizata printr-o eruptie pe piele, febra, congestie conjunctivala, modificari buco-faringiene. Boala se transmite aerogen, indicele de contagiozitate fiind de peste 95%. Perioada de incubatie este intre 9 si 11 zile. In cazul in care copilul nu a fost imunizat, a facut boala, el prezinta riscul de a face diabet sau panencefalita sclerozanta subacuta, afectiune mortala.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă rujeola