x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vorbirea brambura

Vorbirea brambura

de Florin Condurateanu    |    12 Mar 2009   •   00:00

Se întâmplă să li se vorbească unor oameni, aceştia să audă normal ce li se spune, dar să nu înţeleagă nimic, ca şi când cel din faţa lor glăsuieşte într-o limbă străină.



Alţii turuie într-o veritabilă cascadă de vorbe, dar acestea n-au sens şi sunt împerecheate greşit.  Ei bine, acestora neurologia le zice "tulburări de vorbire ca semn al atacului vascular cerebral ischemic tranzitor". Atunci când se înfundă o arteră spre creier şi numai este hrănită o porţiune din creier cu sânge, deci cu oxigen şi glucoză, unul din simptome este denaturarea vorbirii. I se zice tranzitor, fiindcă acest accident vascular este trecător şi dispare peste un număr de minute fără urme.

Dar necazul este că aceste accidente vasculare cerebrale trecătoare anunţă unul masiv, definitiv care omoară sau lasă în urma lui paralizaţi. Explică tulburările de vorbire în cadrul accidentului vascular acad. prof. dr Constantin Popa. S-a subliniat că alte semne ale acestei boli sunt micşorarea câmpului vizual şi paralizii sau pareze pe jumătate din corp, afectând braţele, picioarele şi faţa. Al treilea semn al accidentului vascular ischemic tranzitor este tocmai tulburarea în vorbire. Aceste tulburări vin de la creier. Ştiind că în creier există zone specializate în limbajul articulat care se află în emisfera stângă la dreptaci. Aceşti centri din creier când sunt afectaţi apare aşa-numita afazie. Una dintre tulburări este numită surditatea verbală. Pacientul aude bine, dar se comportă ca şi când nu ar înţelege nimic. E ca şi când acestui pacient i s-ar vorbi într-o limbă străină. El nu-şi recunoaşte nici propriile cuvinte. Vorbeşte tot timpul, rosteşte fraze, dar cuvintele sunt fără sens, fără legătură cu întrebarea care i s-a pus. De exemplu, îl întrebi pe pacient cum s-a îmbolnăvit şi el răspunde, m-am îmbolnăvit când oraşul mi-a intrat în cameră şi a deschis frigiderul. Începe vorbirea lui cu un cuvânt cât de cât referitor la tema discuţiei, apoi omul începe să bată câmpii. Apar şi agramatisme. Alteori foloseşte grăbit cuvintele, brambura. De exemplu: închide robinetul că e prea multă lumină de la bec.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă