x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 2006 - Multa sanatate!

2006 - Multa sanatate!

27 Dec 2005   •   00:00

Sfaturi adresate tinerilor hotarati sa se simta bine la cea mai tare petrecere din an. Solutii pentru un ten stralucitor. Cu nutritionistul la masa festiva.

Sanatate, la boieri dumneavoastra!
editorial de MAGDA MARINCOVICI
E urarea pe care bunicul o rostea solemn si generos la tot omul intalnit in prag de An Nou. Acum ea pare desueta. Mai ales ca pe multi nu-i prea da prosperitatea afara din casa.

Dar urarea asta de pe vremea bunicilor, prafuita dupa parerea unora, are in ea samanta de adevar si de intelepciune. I-am inteles semnificatia profunda si perena tot de la bunicul. El avea credinta ca sanatatea il face pe oricare dintre noi posesorul unei bogatii inestimabile. Fiindca, zicea bunicul, toti suntem daruiti cu sanatate si minte. Dar prea multi isi irosesc sanatatea cu inconstienta. Tocmai de aceea, el era convins ca la cele zece porunci ar mai trebui adaugata inca una: sa-ti aperi sanatatea.

Ca orice avere, sanatatea se cere protejata, inmultita si daruita. E ca in minunata pilda a talantilor din Evanghelia lui Matei, spunea bunicul. Daca singurul talant primit, cel mai valoros, il ascunzi in pamant si nu-ti pasa de el, atunci cu siguranta nu vei avea parte de el. Bunicul, om cu stare si carte, s-a bucurat de averea lui intru sanatate pana pe la vreo 88 de ani. Simplu. Cu randuiala celor trei mese pe zi, cu verdeturi si poame din gradina proprie, cu paharul cu vin alb, cu somnul inainte de miezul noptii, sculatul din zori si cutreieratul viei dimineata si seara. Si toata viata, pentru el, duminica a insemnat ziua Domnului. Bunicul avea multi prieteni. Dar cei mai de nadejde ii erau preotul si medicul. Periodic, se onorau cu vizite. Cu ei a trecut peste necazuri si niciodata nu i s-a stins pofta de viata.

E o reteta sigura, verificata, pe care, la ora actuala, sute de volume de succes o redescopera si o recomanda insistent, fiind usor adaptata la timpurile noastre. Si sa recunoastem, e o reteta la indemana oricui este interesat de averea lui cea mai pretioasa. Haideti, cum ar mai zice bunicul vesel, sa invatam in 2006 cum e cu urarea: Sanatate, la boieri dumneavoastra!

×
Subiecte în articol: bunicul