x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alarmă de apendicită.  Când mergi la medic?

Alarmă de apendicită.  Când mergi la medic?

15 Dec 2016   •   19:20
Alarmă de apendicită.  Când mergi la medic?
Sursa foto: Vonschonertagen/Getty Images/iStockphoto

Apendicele este un organ mic, lunguieț, aflat în partea dreaptă inferioară a abdomenului. Atunci când acesta se umflă, se inflamează sau se infectează, apare apendicita. Afecțiunea survine mai ales la persoanele cu vârste între 10 și 20 de ani și se rezolvă printr-o intervenție chirurgicală de rutină, în cadrul căreia este înlăturat apendicele.

Inițial, pacientul simte dureri în stomac, nelocalizate, iar mai apoi, pe măsură ce infecția se întinde, durerea devine localizată în partea dreaptă jos a bazinului. Durerea devine din ce în ce mai acută, cu amplificare la tuse sau strănut. Apar amețelile, vărsături sau chiar diareea. Pacientul este balonat sau constipat, poate face febră și își pierde apetitul.

Cei care resimt dureri puternice în bazin trebuie să meargă la un medic. Chiar dacă nu este vorba de apendicită,  simptomele de mai sus pot indica și alte afecțiuni, precum infecția urinară, care, de asemenea, necesită consult medical.

Pericolul peritonitei

Chiar dacă apendicita este considerată o afecțiune banală, există complicații care pot duce chiar la deces. Peritonita apare atunci când apendicele infectat se rupe și infecția se răspândește în abdomen, la peritoneu, membrana care acoperă majoritatea organelor abdominale. Peritonita poate cauza oprirea activității intestinelor, iar pacientul poate face febră și intra în șoc. Se recomandă tratamentul chirurgical de urgență. În cazul în care infecția plecată din apendice ajunge să se amestece cu conținutul intestinal, se formează abcesul, care, netratat, duce tot la peritonită. Abcesele abdominale sunt tratate de obicei cu ajutorul antibioticelor, dar se impune câteodată și drenajul chirurgical, cu ajutorul unui tub care este introdus în abdomen.

Primul semn: durerea difuză se localizează în partea dreaptă-jos a bazinului

 

×