x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cine opreşte derapajele bătrâneţii?

Cine opreşte derapajele bătrâneţii?

de Florin Condurateanu    |    05 Iun 2012   •   11:12
Cine opreşte derapajele bătrâneţii?

Boala Alzhaimer este o pacoste care ii loveste pe unii ajungand insa la situatia groaznica de pierdere a celulei cerebrale astfel incat bolnavul nu mai stie care-i usa de la baie. Cand se imbraca isi pune sacoul si abia apoi peste el imbraca maioul.

Boala asta care infricoseaza raspunde la mai multe nume: dementa Alzheimer sau dementa senila, maladia Alzheimer. Indiferent de denumire, aceasta boala e cumplita. Trecerea vremii este inevitabila. Inca de la nastere fiinta umana pierde meciul cu timpul, care cel putun pana acum este castigator in toate cazurile.

Dar eu zic ca totul este sa ai capacitatea de a tine cat mai strans scorul, sa-l tii pe scor de remiza la pauza si sa amani pe cat se poate scorul final al victoriei trecerii anilor asupra omului.

Imbatranirea ne paste pe toti si ea se afla la o extremitate, la cealalta extrema situandu-se dementa Alzheimer. Dar ce se afla intre cele doua extreme? Impreuna cu profesorul doctor Radu Mihailescu, sef de sectie la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. dr. Al. Obregia' din Bucuresti, unul dintre cei mai valorosi psihiatri din tara noastra, ne ajuta sa aflam ce se cuibareste inre aceste extreme. Dementa senila este o boala, dar imbatranirea este un proces fiziologic care este normal sa se instaleze. Intre dementa senila si imbatranire se afla o disfunctie congnitiva usoara, adica un defect moderat de cunoastere. Daca se intervine de catre medici la acest nivel de disfunctie cognitiva usoara sunt sanse mari de a preintampina alunecarea spre demeta senila. Anumite pierderi in zona cognitiva, adica in zona cunoasterii, se intalnesc si in procesul de imbatranire asa cum prin trecerea anilor pierzi din forta musculara. Imbatranirea este mai ales un fenomen ce se petrece la nivel celular. Este o imbatranire a celulei nobile a sistemului nervos. Radicalii liberi, stresul oxidativ ataca puternic celula nervoasa. Deci radicalii liberi sunt dusmanii omului atat prin grabirea instalarii imbatranirii lui cat si prin crearea conditiilor de aparitie a bolili. Factorii care favorizeaza numarul mare al radicalilor liberi, adica de dusmani, sunt fumatul, poluarea, alimentatia dezechilibrata, stilul de viata dezordonat. Toate acestea favorizeaza atacurile oxidative. Dar exista si factori antioxidanti. Un rol antioxidant major il are alimentatia sanatoasa, echilibrata din punct de vedere nutritiv, precum si evitarea sedentarismului, prin efectuarea zilnica a unui set de exercitii fizice.

×