x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate CoronaVac versus Pfizer. Eficiența vaccinurilor anti COVID-19

CoronaVac versus Pfizer. Eficiența vaccinurilor anti COVID-19

28 Mai 2021   •   10:19
CoronaVac versus Pfizer. Eficiența vaccinurilor anti COVID-19
Sursa foto: Lucian Alecu

Vaccinul chinez CoronaVac anti COVID-19 are o eficiență de 97% impotriva mortalității. Prin comparație, medicamentul produs de Pfizer oferă protecție de 80%, arată preliminare ale unui studiu realizat în Uruguay, scrie AFP.

"Reducerea mortalităţii cauzate de COVID-19, la peste 14 zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, este de 97% pentru CoronaVac şi de 80% pentru Pfizer", arată cercetarea realizată de Ministerul Sănătăţii din Uruguay.

Din totalul persoanelor vaccinate cu CoronaVac în această țară, respectiv, 712.716 până la 25 mai, 5.360 au fost testate pozitiv la COVID-19. Dintre acestea, 19 au fost spitalizate la terapie intensivă şi 6 au murit.
Din totalul persoanelor vaccinate cu Pfizer, respectiv 149.329, 691 au fost infectate cu COVID-19, dintre care doar una a fost internată la terapie intensivă şi 8 au murit. Toate aceste persoane aveau 80 de ani.
Totodată, reducerea numărului de cazuri după imunizarea cu CoronaVac este de 57%, în timp ce cu Pfizer este de 75%.
În privința spitalizărilor la terapie intensivă, eficiența este de 95% pentru CoronaVac şi de 99% pentru Pfizer.

Aceste cifre sunt însă preliminare şi ar trebui interpretate cu prudenţă, deoarece ele nu iau în considerare vârsta pacienţilor, comorbidităţile lor şi grupurile cu expunere mare la boală, precum angajaţii din sănătate.

Uruguay are 3,5 milioane de locuitori și nu a impus restricții dure, populația nu a fost izolată în case iar mare parte din activități au fost deschise.  Până în prezent, 47% din populaţie a primit deja o primă doză de vaccin şi 28% a doua doză.

×
Subiecte în articol: pfizer coronavac