x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate La mulţi ani, bebeluşilor-eprubetă

La mulţi ani, bebeluşilor-eprubetă

02 Iul 2012   •   17:30
La mulţi ani, bebeluşilor-eprubetă

Primul bebelus "eprubeta', Louise Brown a venit pe lume la 25 iulie 1978, la Londra. De atunci, fertilizare in vitro (FIV) s-a perfectionat continuu si s-a impus de-a lungul anilor ca un tratament speranta pentru multe cupluri suferinde de infertilitate din lumea intreaga.

La conferinta Societatii Europene pentru Reproducere Umana si Embriologie (ESHRE), dedicata acestui eveniment de la Istanbul, s-a precizat ca, dupa Louise Brown, la nivel mondial, prin FIV, s-au nascut aproximativ cinci milioane de copii.

Potrivit ESHRE, aproximativ 350.000 de bebelusi au fost conceputi in fiecare an prin fertilizare in vitro.

FIV este o metoda de fertilizare realizata in afara corpului femeii, respectiv intr-un laborator specializat, foarte modern echipat, destinat, asa cum se spune in mod curent "bebelusilor-eprubeta', cum sunt numiti micutii conceputi prin aceasta metoda. De-a lungul timpului, FIV a facut subiectul a numeroase dezbateri pro si contra, a numeroase polemici, care nici in prezent nu s-au epuizat. Totusi, FIV s-a impus definitiv ca un tratament eficient, salvator pentru cuplurile doritoare de a avea un copil. Tehnicile s-au perfectionat in sensul cresterii numarului sarcinilor, al venirii pe lume a unor bebelusi cu o stare buna de sanatate, precizeaza doctorul David Adamson, presedinte al Comitetului international pentru supravegherea PMA.

In anul 2011, Ministerul Sanatatii a lansat in tara noastra, in premiera, Programul de fertilizare in vitro si transfer embrionar si au fost realizate 296 de proceduri, in valoare circa 1.500.000 lei, in clinicile admise pentru derularea programului. Si anul acesta, la Spitalul de Obstretica si Ginecologie din Iasi, s-a nascut primul copil prin acest program de fertilizare in vitro: un baiat de 2,900 grame, perfect sanatos. Acest program s-a impus rapid in conditiile in care, in tara noastra, natalitatea este in scadere continua si infertilitatea la cuplurile tinere se extinde.

Mai trebuie precizat ca, in anul 1996, prof. dr. Ioan Muntean, medic ginecolog, specialist in fertilizare si membru al Academiei Romane, a efectuat prima procedura de fertilizare in vitro cu embriotransfer la o mama purtatoare.

×