x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mobilul, aliatul meu in dieta

Mobilul, aliatul meu in dieta

de Andrada Floria    |    25 Oct 2005   •   00:00
Mobilul, aliatul  meu in dieta
METODE DE SLABIT
Ce bine ar fi daca ar exista un dispozitiv, un program, ceva… care sa ma ajute sa slabesc. Un dusman al grasimilor, un nutritionist pe care nu trebuie sa il caut in Pagini Aurii si pe care sa il pot purta cu mine pretutindeni. Care sa imi spuna ce si cat sa mananc exact la momentul potrivit si care sa calculeze pentru mine cat trebuie sa mai slabesc ca sa ajung la greutatea ideala… Solutia mea ar putea fi telefonul mobil. Da, el, gazduind un program numit Dieta mea, va deveni principalul aliat contra kilogramelor in plus.

Gratuit, prin telefon

Pentru cunoscatorii intr-ale soft-ului, Dieta mea este o aplicatie Java2ME in limba romana care se "downloadeaza" gratuit de pe Internet intr-un telefon mobil ce suporta acest tip de aplicatii. Dar cum probabil ca aceia care vor sa slabeasca sunt mai putin preocupati de IT, ei trebuie sa stie doar ca au nevoie de un telefon destul de performant care sa poata fi conectat la Internet si de un calculator, de unde sa-si descarce gratuit programul pe telefon. Astfel, ei vor putea tine dieta hipocalorica sau hipoglucidica dorita. Un lucru foarte important pe care trebuie sa il stie viitorii utilizatori ai programului este ca Dieta mea nu exclude sub nici o forma sfaturile medicului. Dimpotriva, ei ar trebui sa consulte un specialist pe tot parcursul dietei. Programul contine cateva diete prestabilite, insa daca ele nu sunt pe placul utilizatorului, acesta poate sa isi creeze propria dieta, folosind resursele programului.

"Chiar trebuie sa slabesc?"

Prima etapa in folosirea nutritionistului electronic este calcularea - de catre telefonul mobil, nu de dumneavoastra - a indicelui de masa corporala (IMC). Trebuie doar sa introduceti numele, varsta, sexul, inaltimea si greutatea actuala si veti afla daca este cazul sa urmati un regim de slabit. In acelasi timp, se va calcula automat rata metabolica bazala (RMB), adica energia consumata (masurata in calorii) de-a lungul unei zile de organismul dumneavoastra pentru a-si indeplini functiile de baza. Asadar, tot telefonul mobil va va spune si cate calorii va trebui sa consumati zilnic pentru a scapa de kilogramele in plus.

Start!

O data ce ati ales tipul de dieta care vi se potriveste, apasati Start si consultati lista de cumparaturi si pe cea de meniuri propuse de program. In fiecare dimineata veti primi de la nutritionistul electronic sugestii pentru micul dejun, pranz, cina si trei gustari. De asemenea, veti putea analiza graficul zilei respective. Dupa fiecare masa, introduceti in telefon ce ati mancat, pentru ca el sa va spuna cate calorii sau cati carbohidrati contine mancarea si ce mai puteti introduce in dieta pana la sfarsitul zilei.

In cadrul unei diete hipocalorice, veti putea calcula, cu ajutorul aceluiasi program, cate calorii consumati facand exercitii fizice.

Opinia specialistului

Specialistul Mirela Zivari, psiholog in cadrul clinicii Aquamarine, sustine ca miile de programe de slabit, care mai de care mai eficiente, diferite, care "promit" in maximum o saptamana pierderea a cel putin 5 kg, sunt ineficiente. Campionii in diete s-au convins de iluzia acestora si de faptul ca promisiunea lor este irealizabila. Potrivit psihologului Mirela Zivari, o dieta presupune o serie de aspecte ce tin de metabolismul fiecaruia, de stilul de viata, de tipul de alimente preferate, de slabiciuni, dar in primul rand de motivatia intrinseca de a slabi. Vointa de a scapa de kilogramele in plus trebuie sa vina din interior, de aceea, "solutiile universal valabile sunt o utopie", arata Mirela Zivari.

Celor care-si fac iluzii ca-si vor redobandi greutatea normala prin aceasta metoda, psihologul le spune: "Cine crede ca va slabi doar pentru ca este atentionat de telefonul mobil, de cel mai bun prieten sau de oricine altcineva este naiv". Explicatia este ca trebuie ca noi insine sa vrem sa slabim si eventual sa fim ajutati sa gasim in noi resursele pentru a reusi acest lucru.

"Comportamentul alimentar are la baza obisnuinte, in mare parte automatizate, bine inradacinate in fiinta noastra. Schimbarea obiceiului alimentar necesita o anumita perioada de timp, vointa, motivatie" - psihologul, Mirela Zivari

FOTOGRAFII. In Statele Unite exista o alta metoda de a tine dieta cu ajutorul telefonului mobil. Insa aceasta presupune ca mobilul sa aiba incorporata o camera foto si sa te inscrii la un serviciu telefonic. Programul se numeste MyFoodPhone, iar cel care vrea sa aiba o alimentatie sanatoasa trebuie sa fotografieze un anumit fel de mancare si sa trimita fotografia serviciului telefonic respectiv. Aici, fotografia va intra pe mana unui nutritionist, care va face o analiza a felului de mancare respectiv si va trimite prin SMS, in doua zile, observatiile sale privind continutul in calorii, proteine, fibre si carbohidrati. Comentariile nutritionistului sunt scurte, dar la obiect, astfel incat utilizatorul sa stie daca hrana lui este sanatoasa sau daca trebuie sa isi modifice obiceiurile alimentare.

CALORII. Cu ajutorul programului Dieta mea, puteti introduce in telefonul mobil si alte alimente decat cele incluse in program. Apasati optiunea "Altceva" si adaugati valorile scrise pe ambalajul produsului respectiv. Daca nu stiti valorile exacte, atunci puteti alege din baza de date ceva similar. Daca alegeti "Stop dieta", veti putea vedea automat graficul partial al dietei, iar miscand cursorul pe ecran stanga-dreapta, veti observa detaliile pentru fiecare zi, cum ar fi numarul de calorii si de carbohidrati.

PROFILE. Trebuie sa va asigurati ca profilul este adus la zi de fiecare data cand reincepeti dieta si sa urmati sfaturile programului, bazate pe IMC-ul calculat de telefonul mobil (ce si cat trebuie sa mancati in ziua respectiva). Programul Dieta mea va permite, de asemenea, sa creati profile si pentru prieteni, dar ele nu trebuie salvate in telefonul mobil in situatia in care va aflati in mijlocul unei diete, pentru ca salvarea reseteaza datele legate de dieta de pana atunci.
×
Subiecte în articol: mobil dieta calorii