x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Modificări la contractul-cadru privind asistenţa medicală.

Modificări la contractul-cadru privind asistenţa medicală.

26 Mai 2011   •   16:22

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea contractului-cadru pentru 2011-2012.

Un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate lucreaza pentru finalizarea normelor de aplicare la noul contract –cadru. Pana la 1 iunie a.c., acestea vor fi finalizate.

Modificarile, propuse a de catre Ministerul Sanatatii si aprobate de Executiv vizeaza in principal medicina primara, dar si relatia contractuala dintre farmacii si casele de asigurari de sanatate.

Conform actului normativ, numarul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci cand realizeaza servicii medicale nu se mai ajusteaza in functie de gradul profesional.

De asemenea, au fost reformulate reglementarile privind sanctiunile aplicate la nivelul asistentei medicale primare pentru nerespectarea obligatiilor contractuale.

Astfel, daca pana in prezent la prima abatere de la contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate, sanctiunea consta in diminuarea punctului per capita cu 10%, la a doua abatere cu 20%, iar la cea de-a treia cu 30%, in noua forma, actul normativ prevede ca pentru prima abatere constatata sanctiunea sa fie avertisment scris, dupa care la urmatoarea abatere se scade valoarea punctului cu 10%, iar la a treia abatere se rezilieaza contractul pe care cabinetul il incheie cu casa de asigurari de sanatate.

A fost abrogat articolul care prevedea ca, in situatia in care medicii de familie nu incheie contract cu casele de asigurari de sanatate, medicii din ambulatoriu au dreptul de a acorda servicii medicale prevazute pentru asistenta medicala primara.

In ceea ce priveste farmaciile, s-a introdus prevederea conform careia, un farmacist isi poate desfasura activitatea la cel mult doi furnizori aflati in relatie contractual cu casele de asigurari de sanatate.

×