x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O doză care poate infecta 10 milioane de oameni cu pojar, tratament eficace în cancerul măduvei osoase

O doză care poate infecta 10 milioane de oameni cu pojar, tratament eficace în cancerul măduvei osoase

16 Mai 2014   •   21:21
O doză care poate infecta 10 milioane de oameni cu pojar, tratament eficace în cancerul măduvei osoase

O echipă medicală a Clinicii Mayo a conceput şi realizat un experiment inovator care deşi s-a dovedit a fi un succes doar într-unul din cele două teste, ar putea oferi în cele din urmă un tratament eficient pentru cancer.

Acest experiment clinic a reuşit să demonstreze şi să ofere probe elocvente despre faptul că viroterapia - eliminarea cancerului cu ajutorul unui virus care infectează şi distruge numai celulele canceroase, neafectând celulele sănătoase - poate fi o metodă efectivă de tratament şi în cazul stadiilor mai avansate ale bolii.

Experimentul a constat în injectarea a doi pacienţi cu o doză de 100 de miliarde de unităţi de virus al pojarului modificat genetic - cantitate suficientă să infecteze 10 milioane de persoane.

Unul dintre pacienţii implicaţi în studiu suferea de un cancer al măduvei osoase, a cărui evoluţie, în ciuda chimioterapiei şi a două transplanturi cu celule stem, nu putuse fi oprită, medicii constatând apariţia a numeroase tumori la nivelul întregului corp.
După injectarea dozei de virus al pojarului, starea clinică a acestuia s-a înrăutăţit, mai întâi a început să resimtă o puternică cefalee. Două ore mai târziu, a început să tremure şi să vomite, temperatura corpului atinsese 40,5 grade Celsius.
În ciuda dificultăţilor resimţite la începutul experimentului, la 36 de ore după inoculare cu virusul pojarului, pacientul a raportat medicilor că simte că tumorile sale se micşorează, iar în câteva săptămâni acestea au dispărut complet.

În cazul celuilalt pacient, tratamentul nu a fost la fel de eficace, diferenţa faţă de primul caz fiind aceea că tumorile canceroase se dezvoltaseră în zona musculaturii piciorului, şi nu în tot măduva osoasă.

Ca şi în cazul oricărei infecţii virale, virusul foloseşte celula canceroasă ca gazdă pentru a replica propriul material genetic.
Şi vaccinele antivirale pot produce acelaşi efect, structura lor genetică putând fi modificată astfel încât să transporte molecule radioactive care să distrugă celulele canceroase, fără a produce răspândirea la celulele sănătoase din jurul tumorei. După aceea sistemul imunitar va ataca orice celulă canceroasă care va avea amprenta genetică a vaccinului.
În testele ce vor avea loc în viitorul apropiat, medicii intenţionează să reducă imunitatea pacienţilor la minim pentru ca organismul să nu atace cu anticorpi vaccinul administrat.

×