Fumul degajat de motoarele pe motorina provoaca aparitia cancerului, a conchis un grup de experti care lucreaza pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii, potrivit BBC.
Gazele rezultate sunt fara niciun dubiu una din cauzele cancerului pulmonar si pot provoca de asemenea tumori la vezica urinara.
Expertii sustin ca gazele de esapament sunt mai cancerigene decat fumul de tigara din curentul secundar, cel inhalat de nefumatori din aer, asa-zisul fumat second-hand.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu la care au luat parte persoane expuse la un nivel ridicat de risc - mineri, muncitori feroviari si soferi de camioane.
Potrivit expertilor OMS, persoanele care lucreaza in industrii cu nivel ridicat de expunere la fum de motorina inregistreaza un risc cu 40% mai mare de a face cancer la plamani.
Impactul asupra populatiei in general, care este expusa la gaze de diesel la un nivel mult mai redus si pentru perioade de timp mai scurt, nu este deocamdata cunoscut. Totusi, dr. Christopher Portier, conducatorul studiului, a avertizat, dat fiind impactul suplimentar asupra sanatatii al particulelor din motorina, expunerea la 'astfel de amestecuri de substante chimice ar trebui redusa' in intreaga lume.
Cunoscut ca fiind mai bun pentru climat decat motorul pe benzina pentru ca genereaza mai putin dioxid de carbon la kilometru, motorul diesel emite in schimb particule fine.
Motorul diesel emite de asemenea un gaz, dioxidul de azot (NO2), responsabil de boli respiratorii si cardiovasculare.