O serie de studii recente au dovedit legătură directă dintre obezitate şi anumite tipuri de cancer: de colon, esofag, sân, ovar, endometru şi pancreas, nutriţionistul Lygia Alexandrescu afirmând că legătura dintre greutatea corporală crescută şi apariţia celulelor neoplazice este foarte complexă.
Un studiu recent, care a durat 16 ani şi a inclus peste 900.000 de participanţi, a stabilit că subiecţii obezi au un risc mai mare de a fi diagnosticaţi şi de a deceda din cauza unui anumit tip de cancer, comparativ cu subiecţii normoponderali. Acest studiu a concluzionat că obezitatea este cauza mortalităţii a 20% dintre femeile care suferă de o afecţiune oncologică şi a 14% dintre bărbaţii bolnavi de cancer.
Potrivit nutriţionistului Lygia Alexandrescu, excesul ponderal poate afecta funcţionarea sistemului imunitar şi duce la apariţia sindromului inflamator (asociat cu riscul crescut al apariţiei cancerului); nivelul anumitor hormoni, cum ar fi insulina, hormonii androgeni şi estrogeni, factori care reglează creşterea celulară, cum ar fi IGF-1; secretarea excesivă de leptine şi proliferarea celulară necontrolată.
"Momentul la care începe creşterea ponderală este important, astfel că adolescentele supraponderale au risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian înainte de menopauză comparativ cu cele normoponderale. De asemenea, din cauza prezenţei excesului de ţesut adipos, femeile supraponderale au niveluri de estrogen crescute şi astfel un risc crescut al apariţiei tumorilor mamare dependente de estrogen", a declarat, pentru AGERPRES, nutriţionistul.
Potrivit acesteia, în cazul bărbaţilor, s-a observat că un indice de masă corporală ridicat este asociat cu o creştere a riscului apariţiei cancerului colorectal.
Lygia Alexandrescu a susţinut că distribuţia ţesutului adipos este un factor important şi s-a observat că depunerile adipoase abdominale sunt puternic legate de riscul apariţiei cancerului colorectal.
"Scăderea ponderală intenţionată cu ajutorul dietoterapiei echilibrate, cu o dietă bogată în fibre alimentare, enzime, antioxidanţi proveniţi din fructe şi legume autohtone crude, proteine de calitate superioară (peşte, carne de curcan, ou) şi grăsimi vegetale mononesaturate (furnizate de nuci, migdale, avocado, cacao bio), precum şi printr-o hidratare corectă şi completă conduce la diminuarea drastică a riscului de apariţie a cancerului", a mai arătat nutriţionistul.