x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare 8 motive sănătoase ca să introducem spanacul în dietă. Ce boli previne sau tratează

8 motive sănătoase ca să introducem spanacul în dietă. Ce boli previne sau tratează

17 Iun 2015   •   06:29
8 motive sănătoase ca să introducem spanacul în dietă. Ce boli previne sau tratează
Sursa foto: Andreas Andersson

 Veți fi crezând, poate, că rolul spanacului este, ca în cazul celebrului personaj de desene animate, să ne dea putere și forță, fiind bogat în fier. De fapt, acesta este cel mai puțin important dintre beneficiile spanacului pentru sănătatea noastră, pentru că în compoziţia chimică a spanacului, pe lângă fier, se regăsesc metale precum sodiu, magneziu, cupu si elemente chimice precum sulful și fosforul, dar și vitamine din clasele A, B, C, E, K, PP, precum și aminoacizi importanţi pentru organism, ca arginina si lisina. Datorită acestei compoziţii, spanacul este recomandat pentru sănătatea sistemului digestiv, osos, circulator, endocrin și renal.

Dar să luăm pe rând câteva dintre virtuțile spanacului, ca să înțelegem de ce trebuie să-l introducem zilnic în alimentație.

1. Scade riscul de ulcer
Este un „curăţitor” al căilor digestive și un stimulator al secreţiei biliare și pancreatice, iar sărurile metalelor conţinute de celulele vegetale ale spanacului interacţionează cu enzimele din sucurile digestive. În timpul acestor reacţii se produce o variaţie a pH, adică a acidităţii în interiorul stomacului. Ca urmare a acestor fluctuaţii de aciditate, apar semnale electrice ce merg pe nervul vag, care face legătura dinte stomac și creier. Drept urmare, creierul ia o serie de „hotărâri” legate de controlul procesului digestiv. Una dintre aceste decizii este cea de a crește secreţia de mucus, care protejează stomacul de acţiunea nocivă a unor substanţe acide, inclusiv de acidul clorhidiric secretat chiar de stomac. Prin acest efect complex, consumul de spanac, chiar si în cazul celui fiert, scade riscul de ulcer stomacal. Totodată, spanacul conţine si saponină, care are efect antiulceros.

Citește și Dietele bunicii. Află cum poți să slăbești cu miere și scorțișoară

2. Previne constipația
O altă comandă pornită de la creierul nostru după ce mâncăm spanac este cea care declanșează o reglare a producţiei de pepsină, o enzimă care are rolul de a desface proteine sau alimente în proteine mai mici. Acest aspect este foarte important în cazul în care consumăm zilnic carne, care, dacă nu este digerată rapid, poate cauza probleme de tipul disconfortului sau al constipaţiei.

Citește articolul integrall pe ANTENA SATELOOR

×