x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ai nervi? Relaxeaza-te cu ceaiuri

Ai nervi? Relaxeaza-te cu ceaiuri

10 Mai 2006   •   00:00

Este minunata primavara, cu soare, cu flori si aer inmiresmat si... fara nevroze. Pentru ca, stiu bine unii, am intrat in anotimpul care declanseaza nevrozele, nelinistea si anxietatea. In aceste conditii, cum ne mai bucuram de primavara? Simplu! Cu remedii naturiste la indemana!

Dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med, ni le recomanda pe cele mai bune dintre ele. Sunatoarea se foloseste sub forma de infuzie usoara, cu o cantitate mica de planta: o lingurita la o cana de apa. Adultii si varstnicii pot bea pana la trei cani pe zi in aceasta perioada. Pentru ca si copiii sunt agitati primavara, infuzia de sunatoare este foarte potrivita pentru ei, dar maximum doua cani pe zi, indulcita cu miere pentru a contracara gustul amar. Cel mai cunoscut dintre remediile pentru nervozitate este infuzia din flori de tei. La fel si levantica, recomandata insa numai adultilor si varstnicilor, sub forma de infuzie, cu o lingurita de planta la o cana cu apa. Uleiul de levantica poate fi folosit in lampile de aromaterapie.

Paducel pentru palpitatii

Pentru varstnici, remediul cel mai eficient contra nevrozelor il reprezinta frunzele si fructele de paducel, ne spune dr. Cristina Balanescu. Planta are efect vasodilatator si scade tensiunea arteriala, fiind ideala cand nervozitatea este insotita de palpitatii. Paducelul poate fi folosit sub forma de infuzie sau decoct (planta fiarta) din fructe si frunze. Se poate prepara cu o concentratie mai mica – o lingurita de planta la o cana cu apa –, iar pentru persoanele mai agitate, o lingura de planta la o cana. Daca nu sunteti un consumator de ceaiuri, puteti opta pentru tinctura de paducel. Se administreaza 25-30 de picaturi pe zi, dupa masa.

Sedativ mai puternic decat sunatoarea, teiul, paducelul si levantica este pasiflora. Se poate administra sub forma de infuzie, decoct sau tinctura, dar numai seara, pentru ca da somnolenta. Majoritatea acestor remedii naturiste se gasesc si sub forma de tablete, avand avantajul unui efect mai rapid decat ceaiurile.

×
Subiecte în articol: terapii complementare