x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Alimente antistres şi antidepresie

Alimente antistres şi antidepresie

de Anca Aldea    |    06 Apr 2011   •   19:27
Alimente antistres  şi antidepresie
Sursa foto: /Thinkstock

160031-thinkstock-99780322.jpgDacă simţi că stresul te dărâmă şi că ai ajuns la capătul puterilor cu nervii, află că există câteva şiretlicuri care te pot pune pe picioare cât ai clipi. Nu­tri­ţioniştii îţi recomandă să-ţi începi ziua cu o cană cu ceai oriental (prefera­bil din scorţişoară, cuişoare, ghimbir şi piper) şi puţin lapte, plus o chiflă cu brân­ză grasă. Carbohidraţii din chiflă îţi furnizează energie, iar proteinele din lap­te te ajută să fii mai vioi. Unul dintre aminoacizii din lapte, triptofanul, con­tri­­buie la creşterea nivelului de serotononină din creier cu 43 de procente, po­trivit cercetătorilor olandezi.

Iar serotonina este atât de importantă pentru om, încât ea poate „dic­ta” apariţia depresiei, a tul­bu­­rărilor de somn şi ale di­ver­selor forme de dependenţă. Dacă ai nervii mai sensibili, ia în calcul un prânz format dintr-o salată din lăptuci, spanac sau frun­ze de sfeclă cu un gră­tar de pui sau de peşte, preferabil somon, macrou, păs­trăv – carne bogată în acizi graşi omega-3. Atunci când vitamina B6, care este fur­ni­za­tă de frunzele verzi, lip­seş­te din alimentaţie, poţi deveni iritabil şi chiar depresiv, scrie Journal of Neuroscience Nursing. Dacă tot ţi-ai propus să trăieşti sănătos chiar şi pentru o zi, nu uita că specialiştii îţi recomandă un pătrăţel de ciocolată atunci când eşti stresat, deoarece ea ajută la declanşarea secreţiei endorfinelor (denumite şi moleculele fericirii).

Ciocolata poate fi combinată cu alune, aceste fructe contribuind la reumplerea „depozitelor” de proteine din organism. Seara serveşte o cină din terci de ovăz şi o banană tăiată felii, o masă bogată în melatonină, un hormon cu numeroase efecte benefice.

×
Subiecte în articol: terapii complementare