x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Broccoli pune cancerul pe fugă

Broccoli pune cancerul pe fugă

06 Noi 2007   •   00:00

Aplicarea pe piele a extractului de broccoli ne protejează de acţiunea razelor ultraviolete şi, implicit, de cancerul de piele. Acestea sunt concluziile unui material publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Aplicarea pe piele a extractului de broccoli ne protejează de acţiunea razelor ultraviolete şi, implicit, de cancerul de piele. Acestea sunt concluziile unui material publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Acţiunea anticancer se datorează sulforafanului, o substanţă care se găseşte in broccoli şi care previne inroşirea pielii şi arsurile ca urmare a expunerii prelungite la soare. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA), sulforafanul acţionează la nivel celular, stimulănd formarea in piele a unor enzime cu efect protector. Aceste enzime işi menţin efectul de protecţie contra ultravioletelor pănă la trei zile.

Proprietăţi verificate

Proprietăţile extractului de broccoli au fost verificate pe voluntari sănătoşi. Acestora le-a fost aplicat pe piele extract in diferite concentraţii, timp de trei zile, apoi au fost expuşi la raze ultraviolete. "S-a dovedit că extractul de broccoli previne inroşirea pielii, arsurile solare şi alte simptome inflamatorii, in condiţiile in care arsurile solare sunt factorul determinant in apariţia cancerului de piele. Protecţia contra ultravioletelor a fost diferită in funcţie de doza administrată, dar şi de obiceiurile alimentare şi particularităţile individuale ale pielii fiecărei persoane. Rezultatele au arătat o diminuare cu 37%-78% a riscului de arsură solară. Această legumă are proprietăţi antioxidante puternice, care se manifestă chiar şi prin simpla aplicare a frunzelor de broccoli pe piele", precizează medicul Paul Talalay, coordonatorul studiului despre broccoli. Medicul Paul Talalay arată că sunt necesare studii suplimentare pentru ca extractul de broccoli să se numere printre ingredientele cremelor de protecţie solară. Pănă atunci, cremele cu factor de protecţie solară rămăn cea mai bună soluţie pentru prevenirea cancerului cutanat.

RECOMANDĂRI. Persoanele care mănăncă sau beau suc de broccoli de două ori pe săptămănă prezintă un risc scăzut de a suferi de cancer. Pentru a exploata la maximum proprietăţile terapeutice ale acestei legume trebuie să avem grijă cum o pregătim. Iată ce ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi in acest sens: "Comparănd conţinutul de antioxidanţi din această legumă inainte şi după diferite moduri de preparare s-au constatat următoarele pierderi: prin fierbere in vapori de apă s-au pierdut 11% din vitamine şi minerale; in apă fiartă - 66%; in cuptorul cu microunde - 97%".

ANTIOXIDANŢI. Studiile au demonstrat că substanţele biologic active cu rol antioxidant din legume au o eficienţă mai mare decăt cele din fructe. Broccoli nu face excepţie, fiind campion alături de varză in ceea ce priveşte prevenirea cancerului. Broccoli este bogat in fibre alimentare, vitamina C şi betacaroten, care impiedică inmulţirea celulelor canceroase. De asemenea, vitaminele A, E şi grupul de B-uri ne sunt furnizate de broccoli pentru a preveni cancerul. S-a demonstrat că această legumă poate contribui la eliminarea toxinelor din organism şi la incetinirea creşterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declanşat.

×
Subiecte în articol: broccoli terapii complementare